miercuri, 10 decembrie 2008

Speranta si Credinta de Craciun

Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic" si-a propus sa aplice proiectul "Speranta si Credinta de Craciun".
Scop: (identificarea problemei si analiza contextului):
Craciunul este sarbatoarea luminii si a iubirii. O sfanta sarbatoare a intalnirii cu cei dragi, cu gand bun si inimi deschise. Iar copiii simt poate cel mai bine spiritul cald al nasterii Domnului, cu zapada si povesti cu Mos Craciun. De aceea, cu ocazia acestei mari sarbatori, fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” doreste sa aduca o bucurie in inima unor copii care nu se afla aproape de familie si prieteni. Cei 30 de copiii din spitalul de Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex) din sectia oncotlogie carora vrem sa le facem o mica surpriza isi petrec sarbatorile departe de locurile dragi si consideram ca merita un cadou special de la Mos Craciun.
Dorim, anul acesta, sa fim mesagerii Mosului si sa le oferim cadouri care sa ii incurajeze, sa ii bucure si sa ii faca sa se simta importanti si iubiti. Zambetul unui copil in suferinta este poate implinirea suprema a luminii Craciunului. Un zambet care apare ca o raza in cazul unor copii care se confrunta nu doar cu probleme de sanatate grave, dar si cu dificultati materiale considerabile,din cauza tratamentelor ce necesita eforturi financiare sustinute si a distantei, adesea dureroasa, de casa. Cazul lor este unul delicat si merita atentia noastra datorita starii in care ei se afla, datorita problemelor de ordin material cu care ei si familiile lor se intalnesc in fiecare noua zi, datorita imposibilitatii de a ajunde alaturi de cei ce le sunt aproape si se gandesc la ei.
Obiective: (solutiile propuse)
Pentru a recrea putin din frumusetea magiei si spiritului sarbatorii Craciunului in sufletele acestor copii, dorim sa ii surpindem cu o mica bucurie care sa le distraga atentia de la tristetea sau durerea de fiecare zi si sa le redea speranta.
Atfel, pe de o parte exista latura materiala a proiectului initiat de fundatia noastra: acesti copii vor primi o serie de cadouri la care nu se asteptau si care vor aduce o raza de bucurie intr-un loc trist, dar care sunt in acelasi timp extrem de utile sau de-a dreptul esentiale acestor copii intr-un loc indepartat de casa. Dealtfel, este chiar unul din acesti copii, pe numele sau Matei Vasile, cel care, vorbind cu unul din membrii fundatiei, a destainuit dorintele colegilor sai de salon, care mai presus de jucarii scumpe si sofisticate, aproape toti isi doresc articole de imbracamine si chiar prosoape.
Pe de alta parte nu trebuie ignorata latura spirituala, impactul psihologic pe care o asemenea initiativa o poate avea in mintile unor copii care sufera de luni intregi sau chiar ani. Astfel ca proiectul nostru nu vizeaza un banal transfer de bunuri de la fundatie catre acesti copii care au intr-adevar nevoie, ci o punere in evidenta a adevaratelor semnificatii pe care sarbatoarea Craciunului o are, o valorificare a magiei acestei sarbator fapt care va aduce veselia si speranta in inimile micutilor. De aceea, prin intermediul proiectului nostru, copiii vor avea bucuria de a se intalni cu Mos Craciun care le va asculta povestile, durerile, dorintele, visurile, in timp ce Mos Craciun insusi le va spune povesti minunate despre Iisus si despre faptele Sale.
Prin cadourile nesperate si atat de utile, dar si prin cuvintele sale intelepte, Mos Craciun va putea ajunge anul acesta, prin intermediul proiectului initiat de fundatia noastra, la 30 de copii care au mare nevoie de atentie, grija si iubire.
Activitate: (stadiile de dezvoltare a proiectului):

Proiectul presupune doua stadii de dezvoltare majore.
Intr-o prima faza, copiii se vor prezenta in fata lui Mos Craciun si fiecare ii va spune ce poezie sau cantecel stie, vor colinda, se vor comporta ca orice alti copii in fata Mosului.
In al doilea stadiu, Mosul este cel care va fi in centrul atentiei, acordand cadouri si spunand povesti si pilde despre Iisus.
Grupul tinta si beneficiarii:
Proiectul nostru de a aduce sarbatoarea Craciunului, cu cadourile si spiritul ei, intr-un colt aproape uitat de lumea cotidiana ii are in vedere pe cei 30 de copii din sectia oncologie a spitalului de Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex), copii care se confrunta, de mult timp, cu probleme serioase de sanatate. 30 de copii care dincolo de starea lor delicata, se afla si intr-o situatie financiara delicata.
Astfel, beneficiari nu vor fi numai copiii, ci si parintii acestora si rudele apropiate. Acest fapt sustine cu atat mai mult intentia proiectului fundatiei noastre, cadourile venind ca un raspuns nu doar la tristetea copiilor, dar si un raspuns material si practic, un ajutor important si considerabil.
Durata: 24.XII.2008 intre orele 15-17
Durata desfasurarii proiectului va fi pe parcursul a unei singure zile in care copiii vor primi cadourile si vor putea sta de vorba cat timp doresc cu Mos Craciun, cel care va imparti darurile.
Cost total: 6000 ron
Rezultate asteptate:
Rezultatul esential al proiectului nostru se refera si la necesitatile materiale, si la cele spirituale sau psihologice ale copiilor. Astfel ca, mai presus de rezultatele pe termen scurt – bucuria unui dar neasteptat, creerea unei atmosfere de sarbatoare intr-un loc care de cele mai multe ori este trist, exista rezultate pe termenul lung care au o importanta majora – materialele (alimente sau obiecte vestimentare) care le sunt absolut necesare, dar si un moral mai bun care ii va ajuta sa depaseasca boala.
Consideram ca prin intemediul proiectului vom reusi nu doar sa ii bucuram pe copii, dar sa ii si incurajam, sa ii ajutam sa aibe incredere si speranta in continuare. Credem ca surpriza noastra nu vine doar ca un support moral pentru acesti copii, dar si, la fel de important, cadourile Mosului vor fi suport material de care ei au nevoie.
Lista a personalului cheie:
Membrii fundatiei
Lista a echipei proiectului:
Eugenia Enescu – presedinte fondator
Cristina-Elena Gheorghe – director de program
Elena Arhire – coordonator de program
Preot Constantin-Costinel Misu – presedinte Asociatia „Constantin si Elena”
Co-participanti:
Ansamblu coral de colindatori (copii, si tineri de la Teologie)


Director de program, / Coordonator proiect,
Cristina-Elena Gheorghe / Elena Arhire

Puteti sustine proiectul nostru depunand o suma de bani in contul fundatiei, afisat pe acest blog.

Sarbatorile de iarna la romani


Sarbatorile de iarna la romani incep odata cu prinderea Postului Craciunului (15 noiembrie) si tin pana la Sfantul Ioan (7 ianuarie). Este o perioada bogata in obiceiuri, diferite de la o zona la alta, avand in centru marile sarbatori crestine praznuite in aceasta perioada. Reperele mai importante sunt: Postul Craciunului, Craciunul, Anul Nou, Boboteaza si Sfantul Ioan. In functie de acestea, grupele de traditii si obiceiuri difera.
Postul Craciunului este, in felul sau, un paradox: un post de bucurie; desi in traditia crestina postul inseamna pocainta, asceza, intristare. Postul Craciunului insa inseamna toate acestea numai in masura in care simbolizeaza intunericul in care se afla lumea inainte de venirea Mantuitorului. Dar intrucat asteapta si prevesteste Nasterea lui Mesia, este un post de bucurie, un post usor, cu dezlegare la peste in fiecare sambata, duminica si sarbatoare mai importanta.
Caracteristice perioadei acestui post, in comunitatea romaneasca sunt pregatirile pentru marea sarbatoare a Craciunului (atat din punct de vedere gospodaresc, cat si din cel al obiceiurilor) si serbarea sarbatorilor crestine din aceasta perioada. Pentru comunitatea de pana la inceputul secolului al XX-lea, aceasta este perioada sezatorilor, intrucat, in noptile lungi de iarna, era vreme destula pentru lucrul de mana, dar si pentru distractii; aceasta era si perioada cand se cunoasteau flacaii cu fetele, pentru a se casatori, dupa Boboteaza. Dar datorita lipsei acelor nevoi economice si culturale, pentru societatea romaneasca de astazi, acele vremuri au ajuns doar o amintire.
In privinta sarbatorilor din post, ele debuteaza cu Filipii de toamna (cunoscuti si ca Cilipi, Hilipi sau Pilipi), serbati intre o zi si sapte zile, in perioada de 12-23 noiembrie. Ei se spune ca erau "un fel de spirite supreme ale lupilor, cel mai mare si cel mai rau fiind Filipul cel Schiop sau Godinetul Schiop". In aceasta perioada femeile nu dadeau gunoiul afara, ci il strangeau dupa usa, nu impungeau cu acul, ca sa nu le ia lupul oile. Lipeau gura sobei ca sa se lege gura lupului, sau atarnau de lemnul cosului o secure, ca sa fie ferite de pagube. Se spunea ca cine tine Filipii isi apara casa de foc, de serpi, de strigoi si stricaciuni, dar mai ales de pagubele provocate de lupi.
In ziua de azi, printre femeile batrane, Filipii abia mai pastreaza amintirea sarbatoririi lor. E o sarbatoare populara, tinand mai mult de credinte vechi si de frica de sfinti.
Pe 21 noiembrie este o alta sarbatoare importanta, cunoscuta in popor sub numele de Ovidenie. Este vorba de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, care a ramas vreme de 12 ani in Sfanta Sfintelor a templului iudaic, pentru ca apoi sa fie logodita cu dreptul Iosif. In popor se spune ca, in aceasta zi, cerurile se deschid si animalele vorbesc; se fac praznice pentru cei ce au suferit moarte napraznica.
Pe 4 decembrie se tine Sfanta Varvara (Barbara) izbavitoarea de otrava, de bube si pazitoarea lumii de Antihrist. Nu se oparesc rufe, nu se tese, nu se coase in aceasta zi. Copiii nu au voie sa manance boabe. Se spune ca mamele ii imbarbureaza pe copii (le ung fata cu miere, apoi ii spala cu apa in care au spalat icoana).
Cu strasnicie se mai tine si Sfantul Spiridon, Facatorul de minuni (12 decembrie), fiind considerat tot un sfant periculos. Cumva acest tip de sarbatori (generate de frica si nu de cinstirea sfintilor) pare a nu fi tinut din motive crestine.
Si totusi frica de Dumnezeu este considerata a fi inceputul intelepciunii. Alternativa crestina la frica ce-i determina pe romani sa tina o anumita sarbatoare este dragostea adevarata de Dumnezeu si de sfinti, despre care Sfantul Antonie cel Mare spune ca biruieste frica.

Crezul