luni, 6 aprilie 2009

Tinere Talente - Maria Dinulescu

Maria Dinulescu, s-a nascut la Ploiesti, la data de 2 mai 1981.
In 1987 a inceput studiile la scoala generala Valenii de Munte, pe care a absolvit-o in 1995. Din 1995 pana in 1999 a invatat la Colegiul National Nicolae Iorga din Valenii de Munte. Din 1999 a continuat studiile la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale - Bucuresti (sectia Actorie Teatru si Film - clasa prof. dr. univ. Sanda Manu -Ion Cojar). Andromaca din piesa Troienele, de Euripide a constituit rolul de absolvire al Mariei Dinulescu.Actrita este pasionata de teatru, dans, astronomie si fizica cuantica.
Cartile ei preferate sunt Jurnalul fericirii, Nicolae Steinhardt.
Dintre actori simpatizeaza pe: Edward Norton, Victor Rebengiuc, iar dintre actrite pe Naomi Watts.
Filmul sau preferat este Mulholland Dr., in regia lui David Lynch.Scurtmetrajele lui Catalin Mitulescu in care a jucat Maria Dinulescu, au facut-o cunoscuta pe actrita. Lungmetrajul, Camera ascunsa, l-a determinat pe partenerul sau din film, starul american Rutger Hauer, sa afirme in urma replicii primite de la actrita, ca aceasta va fi o mare actrita. Prezicerea lui Hauer pare a fi adevarata. Maria Dinulescu a filmat in pelicula realizata in coproductie la Studiourile Media Pictures, "Blood in chocolate", care il are ca protagonist pe starul francez Olivier Martinez. Desi in acest film nu a jucat alaturi de Martinez, Maria a avut de jucat o scena foarte grea, in care trebuia sa fie mancata de un lup.Actrita a jucat si intr-un film de lungmetraj semnat de Adrian Sitaru.
Dupa ce a descoperit pasiunea pentru teatru si televiziune, Maria Dinulescu a jucat in telenovele, alaturi de actori renumiti, si a fost asistenta coregrafului Razvan Mazilu.
Maria a avut placerea de a interpreta roluri in doua dintre peliculele regretatului regizor Cristian Nemescu, si anume: Poveste la scara C si California Dreamin’(nesfarsit). Cea de a doua pelicula a fost premiata la Cannes, la sectiunea Un Certain Regard, unde, din nefericire regizorul Cristian Nemescu nu a putut sa fie prezent, el pierzandu-si viata intr-un accident de masina.
Pe parcursul Festivalului de la Cannes, Maria Dinulescu a obtinut cinci oferte pentru posibile contracte de la producatorii din Hollywood, Italia si India. Actrita se afla in discutii cu regizori romani, pentru doua proiecte de lungmetraj.
PREMII:
• 2007 – California Dreamin’ – Festivalul de la Cannes, sectiunea Un Certain Regard
• Palme D'Or - pentru scurt metraj la Cannes cu Trafic
• 2003 - Poveste la scara C - Marele premiu la New York University International Student Film Festival USA, marele premiu la BRNO Film Festival Cehia, premiul special al juriului la interfilm BerlinFilm Festival Germania, premiul special al juriului la Art Film Festival Bratistlava Slovacia, cel mai bun scurt -metraj Zagreb Croatia, premiu pentru scenariu la NovoMesto Film Festival Slovenia, cel mai bun film studentesc Costinesti, Cel mai bun film studentesc la Alternative, Targu Mures
• 2002 - 17 minute intarziere si Poveste la scara C - premiu interpretare CineMaIubit • 2002 Dust - Premiul pentru imagine la Locarno si Mentiune Locarno si in 2003 Mentiunea Juriului la Fano
• 2002 - 17 minute intarziere -selectionat official la Cannes, premiul pentru imagine, regie, sunet, interpretare feminina si masculina, marele premiu la CineMaIubit• 2001 - Bucuresti - Wien selectionat oficial Cannes

"Cea mai buna actrita" la Buenos Aires - Maria Dinulescu

Pelicula Pescuit Sportiv este filmul de debut al regizorului Adrian Sitaru si a avut premiera mondiala la a 65-a editie a Festivalului de Film de la Venetia. Pentru performanta sa, Maria Dinulescu a primit aprecieri si din partea publicatiilor Hollywood Reporter si Variety. Astfel, rolul Anei din Pescuit Sportiv a fost categorisit ca fiind unul foarte dificil, iar jocul actritei a fost apreciat ca fiind unul “fascinant si efervescent”. Scenariul filmului regizat de Sitaru urmareste secvente din viata unui cuplu in criza, care ajunge intr-o situatie limita dupa accidentarea unei tinere. Cei doi decid sa ascunda acest lucru, renuntand la principii. Din distributie fac parte Ioana Flora, Adrian Titieni, Maria Dinulescu si Catalin Ungureanu. Scenariul si montajul sunt semnate tot de Adrian Sitaru.
Distins cu premii la festivalurile internationale de film de la Venetia, Salonic, Estoril si Palm Springs, Pescuit sportiv este difuzat in cinematografele romane, din 13 februarie.
In noiembrie 2008, actrita Maria Dinulescu a castigat de asemene, 'Premiul pentru cea mai buna actrita' la Festivalul de Film de la Salonic.Maria Dinulescu a intrat in atentia publicului in anul 2003, cand Traffic unul dintre primele scurt metraje in care a jucat, a castigat Palm D’ Or la Cannes. Pelicula care a adus-o inapoi la Cannes a fost California Dreamin’ (endless), cu care a castigat premiul 'Un Certain Regard in anul 2007'.
Pana acum, Maria a jucat in peste douazeci de scurt metraje, reclame si video clipuri. De asemenea, ea a jucat in cateva seriale de televiziune si in douasprezece lung metraje, iar in sapte dintre ele a avut rolul principal. Maria Dinulescu a lucrat cu regizori ca Radu MIhaileanu, Catalin Mitulescu si Cristian Nemescu, iar dintre partenerii ei de film se numara, printre altii, Rutger Hauer, Armand Assante, Anthony Delon si Guillaume Depardieu.
Trofeul festivalului argentinian a fost obtinut de filmul portughezului Miguel Gomes, Aquele Querido Męs de Agosto. La festival au mai participat filmele romanesti Boogie si Elevator.

Crezul