vineri, 31 iulie 2009

Interactiunea dintre constient si subconstient

Mentalul nostru are doua niveluri - un nivel constient rational si unul subconstient, lipsit de ratiune, care raspunde comenzilor primite de la nivel constient, adica tuturor gandurilor pe care le intretinem. Mentalul constient este asemenea unui capitan de vapor care sta pe puntea navei. El dirijeaza toate manevrele si da ordine oamenilor aflati in sala motoarelor care, la randul lor, controleaza toate cazanele, instrumentele, etc. Mecanicii nu stiu incotro se indreapta nava, dar se supun ordinelor pe care le primesc. Ei pot chiar sa faca nava sa esueze pe stanci daca omul de pe punte, servindu-se in mod gresit de compas si sextant, le da indicatii eronate. Mecanicii i se supun in mod automat, pentru ca el este comandantul. Capitanul este stapan pe nava si ordinele sale sunt executate intocmai. Tot astfel, mentalul constient este capitanul navei care este constituita din fiinta, anturajul si toate afacerile dumneavoastra.
Subconstientul primeste absolut toate ordinele pe care i le dati si le considera adevarate. Uneori considerati ca spuneti ceva in gluma, fara a crede cu adevarat ce spuneti. Cu toate acestea, subconstientul inregistreaza toate spusele si gandurile noastre ca si comenzi pe care trebuie sa le execute. Spre exemplu, daca repetati mereu: "Nu am mijloace pentru a cumpara aceasta”, atunci nu veti avea mijloacele necesare niciodata.Va fi extrem de fascinant si interesant sa constatati ca puteti vorbi cu autoritate si putere de convingere fiintei dumneavoastra profunde si irationale, pentru a restabili si instaura linistea, armonia si calmul spiritual. Subconstientul este permanent subiectul sugestiilor constientului si de aceea el mai este numit si mentalul subiectiv.
Pentru o intelegere cat mai corecta a fenomenelor ce se petrec in mintea noastra, vom asemana mintea cu o gradina. Dumneavoastra sunteti gradinarii care planteaza in cursul zilei diferite seminte (ganduri intretinute in subconstientul propriu). Ceea ce "semanati" acum in subconstient veti "culege" mai tarziu ca efecte, in corpul si in destinul dumneavoastra. De aceea, incepeti prin a semana ganduri de pace, de bucurie, de bunavointa si de prosperitate. Meditati in liniste si plini de aspiratie asupra acestor calitati, acceptati-le in mod plenar in mentalul constient, adica in cel care rationeaza. Continuati sa cultivati cu perseverenta aceste minunante ganduri-seminte si veti culege o recolta bogata. Subconstientul dumneavoastra este asemenea unui sol ce hraneste orice fel de seminte, fie ele bune sau rele. Credeti ca agricultorii culeg struguri din maracini sau smochine din scaieti? Orice gand este o cauza si orice actiune este un efect. De aceea, este esential sa ne dirijam gandurile astfel incat sa nu provocam decat manifestarea unor fenomene benefice.
Atat timp cat ganditi in mod corect si intelegeti acest mecanism, daca gandurile depozitate mereu in subconstient sunt constructive, armonioase si pasnice, puterea lui colosala va va raspunde si va crea numai stari armonioase, precum si o tovarasie favorabila si agreabila din toate punctele de vedere. Daca veti incepe sa controlati procesele ce au loc in gandire, veti deveni capabili sa folositi puterile subconstientului in orice problema, oricat de dificila ar fi ea. Altfel spus, veti incepe sa controlati si sa colaborati in mod constient cu puterea infinita, cu legea atotputernica ce guverneaza toate fenomenele acestei lumi.
Priviti in jurul dumneavoastra si, oriunde v-ati afla, veti remarca usor ca marea majoritate a oamenilor se risipesc in preocupari exterioare; doar cei cu adevarat intelepti se preocupa intens de descoperirea formidabilelor lumi subtile si spirituale din interiorul lor. Amintiti-va ca lumea interioara este formata din chiar gandurile, sentimentele si imaginile mentale care creeaza lumea exterioara. Ca urmare, singura si adevarata putere creatoare este lumea din noi si orice fenomen cu care ne confruntam in exterior este de fapt creat chiar de noi insine, in mod constient sau inconstient, in universul interior.
Prin cunoasterea interactiunii ce are loc intre constient si subconstient, va veti putea transforma intreaga viata. Pentru a schimba conditiile exterioare, trebuie sa actionati asupra cauzei care le-a produs. Majoritatea oamenilor incearca sa modifice circumstantele si situatiile cu care se confrunta doar prin actiuni directe si superficiale asupra lor. Pentru a suprima neintelegerile, dezordinea, saracia sau neputinta, trebuie insa inlaturata chiar cauza lor si aceasta cauza rezida tocmai in felul in care ganditi. Traiti intr-un ocean profund, plin de bogatii infinite.
Subconstientul dumneavoastra este extrem de sensibil la orice gand pe care il nutriti. Asadar, gandurile dumneavoastra pun in miscare inteligenta potentiala si intelepciunea, fortele vitale si energiile latente. Pacea launtrica va alunga orice durere, veselia va inlocui tristetea, lumina va birui asupra tenebrelor. Veti dobandi astfel libertatea spirituala si o deplina incredere in dumneavoastra insiva, iar succesul nu va intarzia sa apara in orice veti intreprinde.
Subconstientul dumneavoastra lucreaza 24 de ore pe zi si va copleseste mereu cu fructele gandurilor pe care le intretineti. Iata un exemplu in acest sens: o tanara studenta contempla in vitrina unui magazin un rucsac, pe cat de frumos, pe atat de scump. Tocmai isi spunea: "Ce pacat ca nu am destui bani sa-mi cumpar acest rucsac", cand isi aminti ca oricand facem o declaratie negativa, sa o contrazicem imediat cu una pozitiva si optimista si atunci miracolele nu vor intarzia sa apara. In acel moment tanara isi spuse: "Acest rucsac este al meu. Este de vanzare, iar eu accept ideea ca pot sa-l am. Subconstientul meu va face in asa fel incat sa il primesc cadou." La ora opt, in aceeasi seara, logodnicul ei ii oferi cadou un rucsac foarte asemanator celui pe care ea il admirase dimineata si cu care se identificase mental. Ea isi umpluse mintea cu ganduri de asteptare a cadoului si apoi a lasat totul in seama subconstientului, care stia cum sa-i indeplineasca dorinta.
Acest articol este extras din cartea "Puterea extraordinara a subconstientului tau" scrisa de Joseph Murphy si aparuta la Editura Deceneu.

Crezul