luni, 22 decembrie 2008

Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” in slujba binelui si-a dragostei crestine la Marea Sarbatoare a Nasterii Domnului Iisus Hristos


Vineri 20 decembrie copii din scoli si Gradinite au luat vacanta.
Primul semestru scolar s-a incheiat incununat de frumusetea momentelor din serbarile Pomului de Craciun, pregatite cu atata minutiozitate de dascali si copii.
Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” a fost si anul acesta mesagerul lui Mos Craciun, ducand daruri bogate copiilor de la Gradinta nr.1, Bolintin-Vale, judetul Giurgiu, Gradinitele 1 si 2 din satele Ciorogarla si Darvari si Scolile nr.1 si 2 din aceleasi localitati ale judetului Ilfov.
Parintele Profesor Constantin Costinel Misu
( primvice-presedinte al fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic”), paroh al Bisericii “Inaltarea Domnului” din cartierul Drumul Taberei, a primit dumunica 21 decembrie, un cor de colindatori de la Gredinitele nr. 94, nr.208 si Scoala Generala nr.209 din Bucuresti, oferind deasemenea, la sfarsitul concertului, daruri din partea lui Mos Craciun.
Deja se apropie sarbatorile. M-ai avem un pic. Stiti voi, acel anotimp in care trebuie sa ne inconjuram de cei dragi si sa cantam colinde in jurul bradului… Zambim, iubim, suntem fericiti, ne batem cu bulgari, ne plimbam tinandu-ne de mana prin parc.
Craciunul, o sarbatoare magica, unde parca totul se transforma in taram de vis, este asteptata cu sufletul la gura de toata lumea, de la cei mici si pana la cei mari.
Spiritul Craciunului ne-a invadat pe toti. Nu mai avem chef de treaba, nu ne mai sta gandul la nimic decat la cadouri, la bradul impodobit sau la mai stiu eu ce alte minunatii.
E o atmosfera magica, ce ne umple inima de bucurie… unora dintre noi, pentru ca…mai sunt si cei mai putin norocosi, ce poate nu traiesc o poveste de basm, chiar asa la comanda, numai pentru ca vin sarbatorile.
Daca am stabilit unde vom pleca, ce vom manca sau cu ce ne vom imbraca, sunt semeni de-ai nostrii care, insa, privesc cu tristete vitrinele magazinelor, sau prin geamul caselor celor bogati si indestulati, la fel ca si fetita cu chibrituri din povestea lui Hans Christian Andersen.
Pentru unii Craciunul poate fi asa cum il fac, sau vor ei, dar pentru altii…
Ei bine, Spiritul Crăciunului va pătrunde în aceste zile prin satradania presedintelui fondator al Fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic”, Eugenia Enescu, şi a preotilor Constantin Costinel Misu si Pristavu Cosmin din Parohia “Inaltarea Domnului”, cartier Drumul Taberei, sectorul 6, la Centrul pentru copii cu dizabilitati “Sfantul Andrei” din cadrul D.G.A.S.P.C. setorul 6, si Sectia de oncologie din cadrul Spitalului de Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex), unde copiii sunt nerăbdători să primească daruri.
Mos Craciun va poposi in data de 23 decembrie la copiii si tinerii din Centrul pentru copii cu dizabilitati “Sfantul Andrei”, iar in data de 24 decembrie, la ora 14, la Spitalul de Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex), insotit de un cor de colindatori format din tineri studenti la Teologie., si va pune darurile sale sub Pomul de Crciun si pentru aceste suflete gingase care trebuiesc bucurate pentru a uita lunga si greaua suferinta de zi cu zi.
Toata lumea stie ca potrivit traditiei crestine, bradul se impodobeste in Ajunul Craciunului, adica in seara de 24 spre 25 decembrie. Dar, v-ati intrebat vreodata de unde vine acest obicei sau cum si cu ce impodobeau stramosii nostri pomul de Craciun?
Ei bine, acest obicei este foarte vechi, si provine inca din vremurile vechilor egipteni (acestia isi impodobeau casele cu frunze de palmier, in ziua solstitiului de iarna). Obiceiul a fost imprumutat si modificat de catre romani, care au inceput sa foloseasca in locul frunzelor de palmier brazii. Aceasta traditia s-a regasit si in teritoriile din nordul Europei, unde oamenii isi impodobeau casele cu ramuri de brad si de vasc. Se mai spune ca, prin secolul al VII-lea, un calugar misionar din Devonshire strabatea teritoriul actual al Germaniei, cu scopul de a raspandi cuvantul Domnului, simbolizand Sfanta Treime prin forma triunghiulara a bradului. Podoabele cu care se decoreaza bradul de Craciun au evoluat si ele de-a lungul timpului. De exemplu, in locul modernelor instalatii de iluminat, cu beculete in tot felul de forme, care mai de care mai colorate si mai complexe, s-au folosit, pentru prima data abia pe la inceputul secolului al XVI-lea, de catre Martin Luther, lumanari asezate in inele din lemn, pentru a sugera copiilor sclipirile stelelor de pe cer. In locul globurilor viu colorate si stralucitoare se foloseau, in trecut, merele sau nucile, figurinele cu diverse forme si culori, facute din aluat si coapte de brutari, acadele, margele si fasii din hartie colorata. Beteala, care a fost inventata in Germania, la inceputul secolului al XVII-lea, era pe atunci chiar din argint. Abia in secolul trecut s-a deszvoltat acest obicei. Acest lucru datorandu-se salturilor tehnologice ale societatii. Din anul 1930, autoritatile publice au inceput sa amplaseze in principalele piete din orase brazi de mari dimensiuni, decorati cat mai special. Pe la mijlocul anilor '60, noul val modernist, dar si curentele ecologiste, contribuie la aparitia brazilor artificiali, din aluminiu argintiu. In acea perioada, acestia au fost importati din America masiv. In anii '70 au aparut, la cererea publicului, brazii artificiali din plastic, cu aspect realist, care puteau fi impodobiti in mod clasic. In zilele noastre nu mai exista nevoia de a ne supune tendintelor, ci doar posibilitatea de a alege. Indiferent ca optam pentru un brad natural sau artificial, pentru a lumina spiritul sarbatorilor, trebuie sa tinem cont de incarcatura simbolica - pom al paradisului, al belsugului, al cunoasterii si al inocentei - pe care acesta o poarta!
Aceasta poveste a Bradului de Craciun le-o vom spune si celor unde vom merge curand sa-l insotim pe Mos Craciu, si v-am destainuit-o si dumneavoastra, pentru a va face partasi macar un pic la acest gest atat de simplu si firesc: fericirea de a darui o parte de suflet si-un mic cadou puilor de OM, de multe ori uitati de unii semeni din societatea noastra.
Craciun Fericit!

SPONSOR PRINCIPAL AL PROIECTULUI “SPERANTA SI CREDINTA DE CRACIUN” ESTE COMPANIA NATIONALA “ROMTEHNICA” SA.
MULTUMIM ACESTOR OAMENI MINUNATI CARE NE-AU MAI FOST ALATURI SI IN ANII TRECUTI FINANTAND MAI MULTE PROIECTE AI CAROR BENEFICIARI DIRECTI AU FOST COPIII CU POSIBILITATI MATERIALE PRECARE DIN SCOLILE SI GRADINITELE COMUNEI CIORAGARLA, JUDETUL ILFOV.
In cadrul acestui proiect si-au mai adus aportul prin sponsorizari importante SC “STANDARD SNACKS” , SC “RO-GALU”SRL SC “ROSTAR”, si Parintele Paroh Marin Slavila de la Parohia II Militari, sectorul 6, Bucuresti, carora, de asemenea, le multumim din suflet.
Multumim totodata si tuturor enoriasilor Parohiei “Inaltarea Domului” din Drumul Taberei, care au cumparat imbracaminte, incaltaminte si jucarii pentru copii de la Centrul pentru copii cu dizabilitati”Sfantul Andrei” din sectorul 6 al capitalei.

Crezul