duminică, 14 decembrie 2008

Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” - Speranta si Credinta de Craciun


“Fericiti sunt cei care asculta cuvantul
lui Dumnezeu si-l pazesc pe el”
(Luca 11 , 28)


Sub acest nume si-a inceput din 12 decembrie Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” derularea proiectului ce vizeaza 1024 de copii si tineri din capitala, si din mai multe judete de pe raza Arhiepiscopiei Bucurestilor, care sunt in atentia acestui ONG crestin-ortodox independent inca din anul 2000. Copii de la Gradinita nr.195 din Bucuresti, copii si tineri cu dizabilitati de la Caminul-spital “Sfantul Andrei” Bucuresti, copii de la sectia de oncologie a Spitalului de Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex), copii din Scolile si Gradinitele nr.1 si 2 din satlele Ciorogarla si Darvari, judetul Ilfov, copii de la Gradinita nr.1, Bolentin Vale, judetul Giurgiu, si copii din judetul Prahova, care sunt deja in asteptarea lui Mos Craciun si anul acesta.
Din luna noiembrie a anului curent, fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” a reanoit contractul de colaborare cu Parohia “Inaltarea Domnului” din Bucuresti, Aleea Valea Boteni, nr. 7, sectorul 6, reprezentata de Preot Paroh Profesor Constantin-Costinel Misu, si a incheiat primul contract de colaborare cu Asociatia Culturala Crestin-Ortodoxa "Sfintii Imparati Constantin si Elena", arodata parohiei, reprezentata legal de doamna Viorica Misu, asociatie care a fost infiintata in luna martie a anului 2007.
Craciunul este sarbatoarea Luminii si a Iubirii. O Sfanta Sarbatoare a intalnirii cu cei dragi, cu ganduri bune si inimi deschise la masa de langa brad, la poalele caruia sunt si cadourile aduse de Mos Craciun.
Copiii simt poate cel mai bine spiritul cald al Craciunului, al Nasterii Domnului Iisus Hristos, cu zapada si povesti, si cu Mos Craciun. De aceea, cu ocazia acestei Mari Sarbatori, fundatia “Sfantul Ierarh Calinic”, impreuna cu Parohia “Inaltarea Domnului” si Asociatia Culturala Crestin Ortodoxa “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, doreste sa aduca o bucurie in inima acestor copii, care consideram ca merita un cadou special de la Mos Craciun. Dorim, si anul acesta, sa fim mesagerii Mosului, si sa le oferim cadouri care sa ii incurajeze, sa ii bucure si sa ii faca sa se simta importanti si iubiti.
Zambetul unui copil este poate implinirea suprema a Luminii Craciunului. Un zambet, in cazul copiilor apare ca o raza de Lumina Sfanta.
Unii dintre ei se confrunta nu doar cu probleme de sanatate grava, dar si cu dificultati materiale considerabile, din cauza tratamentelor ce necesita eforturi financiare sustinute si a distantei, adesea dureroasa, de casa. Cazul lor este unul delicat si merita atentia noastra datorita starii in care ei se afla, din cauza problemelor de sanatate, dar si al problemelor de ordin material cu care ei si familiile lor se intalnesc in fiecare noua zi.
Prin desfasurarea acestui proiect, obiectivul nostu comun, al fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic, al Parohiei “Inaltarea Domnului” si al asociatiei Culturale Crestin Ortodoxa "Sfintii Imparati Constantin si Elena", este acela de a recrea putin din frumusetea magiei si Spiritului Sarbatorii Craciunului in sufletele acestor copii.
Dorim sa ii surpindem cu o mica bucurie pe toti, si in mod special pe cei bolnavi, bucurie care sa le distraga atentia de la tristetea sau durerea de fiecare zi, si care sa le redea speranta. Pe de o parte, in acest proiect initiat de fundatia noastra exista latura materiala, unde acesti copii vor primi o serie de cadouri la care nu se asteptau si care vor aduce putina bucurie , cadouri ce sunt in acelasi timp si extrem de utile sau de-a dreptul esentiale acestor copii, din care unii sunt departe de casa. Pe de alta parte nu trebuie ignorata latura spirituala, impactul psihologic pe care o asemenea initiativa o poate avea in mintile unor copii, dintre care unii, sufera de luni intregi sau chiar ani. Astfel ca proiectul nostru nu vizeaza numai un banal transfer de bunuri catre acesti copii care au intr-adevar nevoie, ci o punere in evidenta a adevaratelor semnificatii pe care Sarbatoarea Craciunului o are, o valorificare a magiei acestei Sarbatori, fapt care va aduce veselia si speranta in inimile micutilor. De aceea, prin intermediul proiectului nostru, copiii vor avea bucuria de a se intalni cu Mos Craciun care le va asculta povestile, durerile, dorintele, visurile, dupa care chiar Mos Craciun insusi le va spune povesti minunate despre Iisus si despre faptele Sale.
Recunoastem ca cel care ne-a mobilizat ca sa-l aducem pe Mos Craciun si la spitalul de Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex), nu este nimeni altul decat Matei Vasile, micutul bolnav de leucemie acuta limfoblastica, pe care de ceva timp fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” il are in grije, si caruia i-a furnizat medecamentele necesare cu sprijinul Preasfintitului Siluan Marsilianul, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, si caruia, saptamanal, ii ducem toate alimente necesare in speranta insanatosirii sale grabnice, cu sprijinul unor sponsori cu suflet nobil.
Vasi, asa cum i se spune acasa, vorbind cu presedintele fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic”, a destainuit dorintele colegilor sai de suferinta, care, mai presus de jucarii scumpe si sofisticate sau dulciuri, isi doresc articole de imbracamine, si chiar prosoape. Prin cadourile nesperate si atat de utile, dar si prin cuvintele sale intelepte, Mos Craciun va putea ajunge si anul acesta, prin intermediul proiectului initiat de fundatia noastra, din nou la inima celor 1024 de copii care au mare nevoie de atentie, grija si iubire. Asa cum a fost gandit, proiectul are doua stadii de dezvoltare majore:
1. Copiii din scoli si gradinite vor prezenta un spectacol traditional in fata lui Mos Craciun, iar apoi, fiecare, ii va spune o poezie sau va intona un cantecel si vor colinda, iar cei cu probleme de sanatate vor asculta colinde interpretate de un grup de tineri teologi, povesti despre pruncul Iisus si pilde inspirate din Biblie. Mosul, va fi in centrul atentiei, acordand cadouri si impresionand prin simpla lui prezenta.
2. Proiectul vizeza mentinerea si transmiterea traditiei populare romanesti impamantenita aici la noi, cu ocazia Marii Sarbatori a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, care incarca toata atmosfera cu parfumul si candoarea Spiritului Craciunului, demonstrand inca odata respectul ascultarii povetelor Mantuitorului de catre romani, care nu au uitat si nu vor uita niciodata ca “daruind vei dobandi”.
Rezultatul esential vizat de aplicarea proiectului nostru nu este acela de a satisface dorintele si asteptarile materiale ale copiilor (dulciuri, fructe, jucarii), ci in mod special, de a ridica nivelului vibrational al acestora, cu consecinte spirituale sau psihologice inalte asupra lor. Asa dar, mai presus de rezultatele pe termen scurt, bucuria clipei primirii unui dar neasteptat, exista rezultate pe termenul lung care au o importanta mai mare, respectiv transmiterea atmosferei de sarbatoare din an in an, din generatie in generatie.
Partea materiala (alimente, jucarii sau obiecte vestimentare) este un strict necesar, de data aceasta venit din partea lui Mos Craciun intr-o atmosfera deosebita, dar cea mai importanta, este partea spirituala a momentului, care poate produce o transformare a copilului si o inaltare a spiritului acestuia, pentru unii din ei moment care sa-i faca sa-si depaseasca boala, tristetea sau durerea.
Consideram ca prin intemediul proiectului vom reusi nu doar sa ii bucuram pe copii, dar sa ii si incurajam, sa ii ajutam sa aibe incredere si speranta in continuare.
Nu ne dorim ca surpriza noastra sa vina doar ca un suport material pentru acesti copii, ci ne dorim sa vina in primul rand ca un suport moral, etic si educational, de care ei au atata nevoie.
Multumim pe aceasta cale principalilor sponsori ai fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic”:
Doamnei Gabriela Mirea, administrator al SC “Ro-Galu” SRL, Domnului Dorin Dragoi, administrator al SC “Standard Snacks”, Domnului Bulut Halil, administrator al SC “RoStar” si Domnului Stefan Alexiu, care ne-au fost, de foarte multi ani, mereu alturi, si
ne-au ajutat din belsug cu produse de buna calitate pentru micutii beneficiari.
De asemenea, multumim in numele Parintelui Profesor Constantin-Costinel Misu si a Doamnei Viorica Misu, tuturor bunilor crestini din randul enoriasilor Parohiei “Inaltarea Domnului”, care au donat printr-un simplu gest, mijloace financiare care ne-au fost de mare folos.

FITI BUNI SI MILOSTIVI, CA SA FIE BINEPRIMITA JERTFA VOASTRA ADUSA ACUM, IN POSTUL NASTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS!

Apel umanitar:
Fiti alaturi de Matei Vasile, acest copil minunat care are nevoie, acum la greu, de ajutorul tuturor oamenilor cu suflet bun si nobil, pentru a se vindeca. Acum ca niciodata are nevoie de o mana intinsa. Intra in tratament intensiv.
Donati acum, in prag de sarbatoare perntru el, si pentru cei 30 de copii din sectia de oncologie a spitalului Urgenta ''Marie Sklodowska Curie'' (Budimex), o suma de bani, contribuind astfel prin bunavointa dvs. la programul “Speranta si Credinta de Craciun”, deoarece mai avem nevoie in completare.
Fundatia Sfantul Ierarh Calinic, cont: RO46 RZBR 0000 0600 0638 3620
Raiffeisen BANK – Agentia Apusului

Au raspuns cu promptitudine: domnul Nicolae Botoghina, administrator al SC “Nibo” SRL, domnul Narcis Bogdan, administrator al SC “RomSad Prod Com” SRL, doamna Cristina Toader, administrator al clinicii de stomatologie “NeoClinique”, domnul Stefan Alexiu, doamna si domnul Lidia si Traian Hojda, administratori ai SC “Mecotrans” SRL, carora le multumim in numele micutului Matei Vasile.

Crezul