duminică, 19 iulie 2009

Ing.Gheorghe Pănculescu - Turnul Eiffel realizat dupa tehnologia sa

In luna decembrie, pe 28 se vor împlinii 117 ani de la moartea celebrului Gustave Eiffel, proiectantul faimosului turn ce-i poartă numele. Monumentul a fost construit în 1889, în onoarea centenarului Revoluţiei franceze.
Puţini români ştiu, însă, că Turnul Eiffel, simbolul Parisului, a fost realizat după o tehnologie descoperită în România, de inginerul român Gheorghe Pănculescu. Acesta, după ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, a ajuns să lucreze, la recomandarea scriitorului Vasile Alecsandri, în cadrul companiei “Eiffel “. A revenit în ţară în 1878 pentru a demara construcţia căii ferate Bucureşti – Predeal, ocazie cu care a inventat un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, care avea să revoluţioneze domeniul construcţiilor metalice. Datorită noii metode de montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate, Pănculescu a finalizat construirea liniei ferate în mai puţin de 12 luni - deşi termenul alocat a fost de cinci ani.
Gustave Eiffel a aflat de invenţia inginerului român şi s-a deplasat la Vălenii de Munte, în 1879, pentru a-l întâlni pe Gheorghe Pănculescu şi pentru a discuta despre noua metodă. Francezul a fost impresionat de ideea românului şi i-a propus aplicarea ei în proiectul său de înălţare a unui turn ieşit din comun, care să fie prezentat la Expoziţia Universală din 1889. Au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la construcţia turnului, folosind subansamble metalice confecţionate la sol şi asamblate pe măsură ce se edifică lucrarea. Împreună au concretizat acest proiectul, care avea să devină unul dintre simbolurile lumii.

Crezul