marți, 17 februarie 2009

Din ce in ce mai bine...


Protestul medicilor de familie va umple camerele de gardă de la spitale
Ziarul Cotidianul ne informeaza:
Medicii de familie au anunţat că luni vor depune la casele de asigurări de sănătate cereri de intrare în concediu de odihnă sau de studii, începând de miercuri până vineri, în semn de protest faţă de alocaţia bugetară pe 2009.
Cererile de concediu vor fi depuse de către toţi medicii de familie, a spus Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină de Familie. Ieri, potrivit reprezentanţilor medicilor de familie, jumătate dintre ei depuseseră deja cererile. La nivel naţional sunt peste 11.000 de medici de familie. Reprezentanţii medicilor au mai spus că, în zilele în care vor fi în concediu, asistentele de la cabinet vor redirecţiona pacienţii cu probleme urgente spre camerele de gardă de la spitale. De altfel, pentru că legea prevede ca medicul să-şi lase înlocuitor pe perioada concediului, mulţi au cerut în cererea depusă la Casa de Asigurări să li se găsească înlocuitor.
Şi eliberarea reţetelor compensate şi gratuite pentru pacienţi va fi amânată cu trei zile pe perioada protestului.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi că prin alocaţia bugetară de la asigurările de sănătate pe anul 2009 le vor scădea veniturile pe cabinet cu aproximativ 41% şi din această cauze multe vor intra în faliment.
În urma întâlnirii dintre conducerea Ministerului Sănătăţii şi cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), s-a anunţat că în 2009 veniturile medicilor de familie vor ţine cont de performanţa fiecărui cabinet în parte. Pe trimestrul II al acestui an, venitul mediu al cabinetului unui medic de familie va fi de 265,5 milioane de lei vechi, comparativ cu 306 milioane în trimestrul I. La acest venit “se vor adăuga şi sumele suplimentare provenite din cele două noi programe ale Ministerului Sănătăţii: screeningul de cancer de col uterin şi cel al bolilor cardiovasculare, care însumează 180 milioane de lei până la sfârşitul anului (pe cabinet-n.r.)”, se arată într-un comunicat al ministerului.
“În termeni reali, bugetul aprobat anul acesta, fără rectificări, este cu 24% mai mare faţă de 2007, an în care nu au existat probleme în asigurarea asistenţei medicale primare. De exemplu, în 2009, un medic de familie care are înscrişi 1.500 pacienţi pe listă va putea realiza venituri de aproximativ 130 milioane lei vechi”, se mai arată în comunicat. În anul 2008, veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut faţă de 2007 cu 99%, generând un deficit semnificativ bugetului CNAS, respectiv un miliard lei noi, susţin reprezentanţii MS. Aceştia resping ideea că fondurile alocate vor duce la falimentarea cabinetelor medicilor de familie.

Crezul