joi, 26 martie 2009

Un program pentru Europa: propunerile societatii civile

Comitetul Economic si Social European a adoptat saptamana acesta un program - manifest intitulat Un program pentru Europa: propunerile societatii civile .
Documentul contine recomandari cu privire la:
- Redresarea economica- Drepturile fundamentale si modelul social european- Dezvoltarea durabila- Guvernanta
Documentul „Un program pentru Europa: propunerile societatii civile” are trei obiective principale: unul prospectiv, unul politic si unul institutional.
Obiectivul prospectiv reprezinta „sufletul” Comitetului. Acest program transpune, intr-un cadru global ce reflecta coerenta lucrarilor sale, viziunea membrilor Comitetului - care reprezinta societatea civila organizata din Uniunea Europeana - asupra alegerilor pe care trebuie sa le faca Europa pentru a construi un viitor durabil intr-o lume aflata in criza.
Obiectivul politic al Comitetului este sa prezinte un fel de manifest al societatii civile adresat celorlalte institutii europene, in special Parlamentului European, Comisiei si Consiliului, pentru a sustine actiunile acestora, in scopul realizarii obiectivelor comune ale Europei.
In sfarsit, obiectivul institutional consta in plasarea ideilor Comitetului Economic si Social European in centrul dezbaterii pe tema provocarilor cu care Europa se va confrunta in anii viitori, prin propunerea de masuri concrete institutiilor europene.
(Stiri ONG)

Cartea de identitate "Kids-ID" in Belgia

Autoritatile federale au scos "Kids-ID", Cartea de Identitate electronica pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 ani.Aceasta va inlocui vechiul Cetificat de Identitate (din hartie) pe care parintii trebuiau sa-l ceara la Autoritatile Comunale pentru a voiaja cu copiii.
Din 2006, o Carte de Identitate electronica a fost distribuita in cadrul unui proiect pilot in 6 Comune din Belgia, dar din 16 martie aceasta este introdusa in 75 de Comune, iar din 20 aprilie se va distribui in toata Belgia(589 comune).
Pretul de baza al Cartii de Identitate este de 3€, dar 75% din Comune nu va cere nicio taxa.
Aceasta Carte de Identitate este mult mai sigura ca in trecut. In viitor aceasta va oferii o gama intreaga de posibilitati dintre care enumeram: Chat (comunica pe Net) in securitate, voiaje in strainatate in securitate, acces la anumite biblioteci, inscrieri la scoala, etc.
Cartea KidsID va fi folosita si pentru sistemul "Allo Parents" care va da posibilitatea parintilor sa atribuie 7 numere de telefon ai apropiatilor copilului acestei carti. Pe verso Cartii va fi mentionat un numar de apel general, care permite tuturor sa telefoneze parintilor copilului imediat, daca acesta se pierde.
Sursa: Gazeta de Belgia

Crezul