miercuri, 1 aprilie 2009

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului (2 Aprilie)

Joi, 2 Aprilie, cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, in cadrul campaniei "Impreuna invingem autismul!" vor fi organizate o serie de evenimente pentru cresterea gradului de cunoastere a acestei afectiuni in Romania.
Pe 2 Aprilie, in parcul Coltea va fi montat un puzzle sub forma de funda alaturi de copii, parinti, voluntari si sustinatori.
Funda puzzle este simbolul campaniei internationale de constientizare a autismului.
Puzzle-ul reflecta misterul si complexitatea autismului, culorile si formele variate reprezinta diversitatea oamenilor si a familiilor care se confrunta cu aceasta afectiune.
Funda, insa, are o luminozitate care semnifica speranta - speranta ca prin cresterea constientizarii autismului si prin interventia timpurie si tratamente adecvate, persoanele cu autism sa aiba o viata implinita.
Piesele puzzle vor contine informatii despre autism si vor fi montate in 4 orase din tara:
- Bucuresti: ora 11:00, Parcul Coltea, Piata Universitatii (iesirea de metrou spre Spitalul Coltea)
- Craiova: ora 14:00, Piata publica, Mihai Viteazul
- Iasi: ora 10:00, Piata Palatului- Timisoara: ora 10:00, Piata Operei
Aflati mai multe informatii despre toate activitatile campaniei pe site-ul http://www.invingemautismul.ro/
Campania "Impreuna invingem autismul!", care se desfasoara in perioada noiembrie 2008 - aprilie 2009 este initiata de Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile impreuna cu partenerul oficial, Fundatia Vodafone Romania.
Initiatori locali: ANCAAR Craiova, Asociatia "Inca o Sansa" - Iasi, autism.gamara.ro - Timisoara si Asociatia Copiilor cu Autism "Dincolo de Cuvinte" - Timisoara.
Ziua de 2 Aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - World Autism Awareness Day (WAAD) din data de 18 decembrie 2007 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin rezolutia 62/139, initiata de Statul Qatar.Rezolutia World Autism Awareness Day incurajeaza toate statele membre ale Natiunilor Unite sa ia masuri pentru cresterea constientizarii autismului in randul societatii si sa incurajeze diagnosticul precoce si interventia timpurie. Totodata, este manifestata profunda ingrijorare cu privire la incidenta crescuta a autismului in randul copiilor din toate regiunile lumii si la consecintele si provocarile acestei incidente in ceea ce priveste dezvoltarea.
Organizatii partenere: Step by Step – Gradinitele Bambi, Fundatia Children in Distress - Bucuresti, Fundatia “Pentru Voi” - Timisoara, Centrul pentru Educatie Incluziva "Paul Popescu Neveanu" Timisoara, Fundatia Rubin, ANCAAR Iasi, Asociatia Puzzle Romania, Asociatia Parintilor cu Copii cu Autism Bucuresti sector 6, AEGEE Timisoara, Help Autism Now Society USA.
Sustinatori: 2activePR, Bucuresti Mall, Plaza Romania, Casa de Productie 4 Proof Film, Cocor MediaChannel, Curtea Veche, Fan Courier, Iulius Mall, Librariile Humanitas, Libraria Carturesti Timisoara, Opera Nationala Romana Timisoara, Primariile din Bucuresti, Craiova, Iasi si Timisoara, Zoom TV.

Un ultim omagiu - Marga Barbu

Marga Barbu s-a născut pe 24 februarie 1929, la Ocna Şugatag, în judeţul Maramureş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1950 şi a debutat trei ani mai târziu, în filmul "Nopţii gornistului".Şi-a câştigat popularitatea odată cu seria deschisă, în 1966, de filmul "Haiducii", în care a interpretat rolul cârciumăresei Aniţa. Spre sfârşitul anilor '70, la dorinţa mai-marilor din Cultură de a da o replică românească filmelor "western spaghetti" cu Clint Eastwood, a fost pus la punct proiectul filmului "Drumul oaselor", care avea să lanseze un personaj emblematic pentriu cariera lui florin Piersic, Mărgelatu. Scenariul filmului a fost scris de Eugen Barbu, soţul Margăi Barbu, iar actriţa a primit unul dintre rolurile principale - Agata Slătineanu. După "Drumul oaselor", au urmat alte cinci filme cu acelaşi Mărgelatu şi aceeaşi Agata Slătineanu exersând urmăriri, împuşcături şi multe cascade în preajma Revoluţiei de la 1848. Marga Barbu a fost recompensată cu două premii ACIN, în 1968 şi 1971, iar în 2004 a fost decorată de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler, distincţie oferită pentru întreaga activitate artistică, în care a bifat roluri în peste 30 de filme.După 1990, nu a mai jucat în niciun film, în special din pricina vârstei înaintate şi a problemelor cu inima.Şi-a clădit cariera pe roluri în serii antologice pentru cinematografia autohtonă, câştigându-şi renumele de adevărată doamnă a "western"-ului românesc.A murit astazi, la Spitalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, din cauza unei afectiuni cardiace severe, a declarat directorul spitalului, Claudiu Turculet.Se internase în spital în urma cu o saptamâna.

Lege martiala pentru Romania ?

Comisia Juridica din Senat a fost sesizata cu un proiect de lege, promovat se pare de
Ministerul Apararii Nationale [ numarul este L84/2009 ] care se refera la regimul armelor ,
dispozitivelor militare si munitiilor detinute si folosite de militarii romani si ai fortelor armate straine de pe teritoriul Romaniei.
Aceasta lege, aduce insa, din punct de vedere constitutional, juridic si al libertatilor civile, niste prevederi aberante, specifice unei veritabile legi martiale.De exemplu, la articolul 16 se prevede faptul ca, personalul MAPN poate folosi armamentul din dotare, si sa traga in persoana care " dupa savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, incearca sa fuga sau riposteaza cu...obiecte...."
Stai incremenit cand citesti asemenea "prevederi" inscrise intr-un act normativ elaborat pe timp de pace !
Pai persoana care se banuieste ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala [ atentie ca nu se circumstantiaza, adica poate fi vorba si de o persoana care a savarsit o fapta pentru care legea prevede sanctiunea amenzii penale, gen...amenintare, sau furt simplu, etc ] , NU este o persoana condamnata, iar acest text de lege nu cere nic macar ca impotriva acesteia sa se fi dispus masura arestarii preventive.
Incalcandu-se prezumtia de nevinovatie, militarii pot astfel, sa aprecieze ca persoana in cauza, a avut o tentativa de fuga, si pot sa impuste persoana in cauza !
Aberant si nepermis, mai ales ca se incalca prezumtii constitutionale, de drept penal si de drept procesual penal.
La art. 20, se inscrie acest text de lege " Se va evita, pe cat posibil [ nu ni se explica ce inseamna acest pe cat posibil ! ] uzul de arma impotriva minorilor, femeilor si batranilor" . Se va evita pe cat posibil ? Ce facem ne intoarcem in decembrie '89 cand Armata a tras in civili neinarmati ?
La art. 21, este inscrisa alta nebunie si anume faptul ca, militarii pot sa deschida focul impotriva....copiilor sau ...femeilor vizibil gravide care " infatuiesc un atac armat izolat sau in grup" indreptat nu - asa cum ne-am astepta - impotriva unui obiectiv militar, si...un atact care pune in pericolintegritatea corporala a unei persoane".
Avem urmatoarele probleme aici :
1. de ce se resimte necesitatea unei asemenea reglementari ? sincer insa ne inchipuim vreodata ca vom vedea hoarde de femei cu burta la gura care vor desfasura un atac armat [ atentie ca arma inseamna de exemplu si inarmate cu facalet sau polonic, pentru ca avem deja o acceptiune larga a unei arme... ] ?
2. de unde si pana unde, trebuie sa dam dreptul militarilor romani sau straini , stationati in Romania, sa deschida focul asupra unor copii sau femei vizibil gravide care....prin atacul lor pot pune in pericol, nu viata, ci integritatea corporala a unei alte persoane ? Pai nici Politia nu are asemenea drepturi ! De ce sa faca militarii treaba Politiei si sa le mai si dam dreptul sa traga in civili ? Pentru ce se pregateste aceasta tara ? Despre a cui siguranta vorbim prin acest proiect de lege aflat acum in dezbaterea Comisiei Juridice din Senatul Romaniei ?

Crezul