miercuri, 1 aprilie 2009

Lege martiala pentru Romania ?

Comisia Juridica din Senat a fost sesizata cu un proiect de lege, promovat se pare de
Ministerul Apararii Nationale [ numarul este L84/2009 ] care se refera la regimul armelor ,
dispozitivelor militare si munitiilor detinute si folosite de militarii romani si ai fortelor armate straine de pe teritoriul Romaniei.
Aceasta lege, aduce insa, din punct de vedere constitutional, juridic si al libertatilor civile, niste prevederi aberante, specifice unei veritabile legi martiale.De exemplu, la articolul 16 se prevede faptul ca, personalul MAPN poate folosi armamentul din dotare, si sa traga in persoana care " dupa savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, incearca sa fuga sau riposteaza cu...obiecte...."
Stai incremenit cand citesti asemenea "prevederi" inscrise intr-un act normativ elaborat pe timp de pace !
Pai persoana care se banuieste ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala [ atentie ca nu se circumstantiaza, adica poate fi vorba si de o persoana care a savarsit o fapta pentru care legea prevede sanctiunea amenzii penale, gen...amenintare, sau furt simplu, etc ] , NU este o persoana condamnata, iar acest text de lege nu cere nic macar ca impotriva acesteia sa se fi dispus masura arestarii preventive.
Incalcandu-se prezumtia de nevinovatie, militarii pot astfel, sa aprecieze ca persoana in cauza, a avut o tentativa de fuga, si pot sa impuste persoana in cauza !
Aberant si nepermis, mai ales ca se incalca prezumtii constitutionale, de drept penal si de drept procesual penal.
La art. 20, se inscrie acest text de lege " Se va evita, pe cat posibil [ nu ni se explica ce inseamna acest pe cat posibil ! ] uzul de arma impotriva minorilor, femeilor si batranilor" . Se va evita pe cat posibil ? Ce facem ne intoarcem in decembrie '89 cand Armata a tras in civili neinarmati ?
La art. 21, este inscrisa alta nebunie si anume faptul ca, militarii pot sa deschida focul impotriva....copiilor sau ...femeilor vizibil gravide care " infatuiesc un atac armat izolat sau in grup" indreptat nu - asa cum ne-am astepta - impotriva unui obiectiv militar, si...un atact care pune in pericolintegritatea corporala a unei persoane".
Avem urmatoarele probleme aici :
1. de ce se resimte necesitatea unei asemenea reglementari ? sincer insa ne inchipuim vreodata ca vom vedea hoarde de femei cu burta la gura care vor desfasura un atac armat [ atentie ca arma inseamna de exemplu si inarmate cu facalet sau polonic, pentru ca avem deja o acceptiune larga a unei arme... ] ?
2. de unde si pana unde, trebuie sa dam dreptul militarilor romani sau straini , stationati in Romania, sa deschida focul asupra unor copii sau femei vizibil gravide care....prin atacul lor pot pune in pericol, nu viata, ci integritatea corporala a unei alte persoane ? Pai nici Politia nu are asemenea drepturi ! De ce sa faca militarii treaba Politiei si sa le mai si dam dreptul sa traga in civili ? Pentru ce se pregateste aceasta tara ? Despre a cui siguranta vorbim prin acest proiect de lege aflat acum in dezbaterea Comisiei Juridice din Senatul Romaniei ?

Niciun comentariu:

Crezul