joi, 1 ianuarie 2009

Cum sa iertam?

De ce avem nevoie sa iertam?
Daca vrem cu adevarat sa iubim trebuie sa invatam mai intai sa iertam. Iertarea este un cadou pe care ti-l faci tie insuti, nu este ceva ce faci pentru celalalt pentru ca iertarea nu are nimic sau poate foarte putin in comun cu celalalt. Iertarea estre ceva ce are legatura cu interiorul tau si nu cu exteriorul. Lipsa capacitatii de a ierta, te tine blocat in trecut si te priveaza de libertatea de a decide cu detasare pentru prezent. Probabil ca este dificil sa treci direct la’’fapte mari’’ asa ca poti exersa iertarea incepand cu lucruri mici.
Cum poti ierta cu adevarat pe cineva?
Iata cativa pasi pe care poti sa-i parcurgi:
1. Analizeaza-ti furia. Ia-ti ceva timp pentru a-ti analiza furia. Este usor sa spui, ’’Urasc aceasta persoana’’. De obicei cunoastem sursa furiei noastre insa uneori radacina ei nu este clara. Nu stii de ce te enerveaza seful, sau de ce te irita cand cineva parcheaza masia gresit. Daca reusesti sa afli care este sursa furiei, poti gasi si o cale de rezolvare a ei. Intreaba-te cum si ce poti face ca situatia sa arate mai bine. Daca spre exemplu vrei sa schimbi o peroana, incepe prin a schima ceva la tine, in loc de furie sa-i arati iubire si sa iti indrepti atentia asupra lucrurilor pozitive si nu asupra celor negative, prin critica. Poti incerca si vei vedea ca merita.
2. ’’Multumesc pentru aceasta experienta’’. Iti poti spune tie si in egala masura si celeilalte persoane ca ai avut posibilitatea unei astfel de provocari. Ai remarcat vreaodata cat de puternic esti dupa experiente dificile? Dupa un incendiu in padure, observi cum lastari noi incep sa creasca, mai desi decat era padurea inainte. Dupa experiete dificile, iti dai sema cat de puternic esti in interiorul tau si cat de mult te-a intarit acea experienta. Incearca sa vezi lucrurile si din alt unghi, sa nu te victimizezi ci sa constientizezi cat te puternic esti pentru ca ai supravietuit acelei experiente. Fii recunoscator pentru ca ai avut posibilitatea sa-ti explorezi interiorul, sa-ti testezi limitele si sa vezi cat de puternic poti fi.
3. Elibereaza-te de resentimente. Cand esti blocat de furie, este ca si cum ai vedea realitatea prin ochelari fumurii si incerci sa-i faci si pe celalti sa priveasca prin acesti ochelari. Incerci sa povestesti in stanga si in dreapta ce nedreptate ti s-a facut, asteptand ca ceilalti sa te aprobe si sa confirme ca ai dreptate. Incearca sa-ti scoti acesti ochelari ca sa vezi realitatea si in alte culori. Pastrandu-ti aceeasi viziune rigida, nu faci altceva decat sa te otravesti cu resentimente si nu-ti dai voie sa mergi mai departe. Poti incepe sa ierti prin a aceepta ca poate ceva din tine l-a facut pe celalalt sa actioneze in acest fel si mai ales, poti ierta pentru ca orice om este supus greselii.
4. Schimba furia in compasiune. Copiii “gresesc” mai tot timpul pentru ca ceea ce fac ei, lor li se pare natural insa pentru adulti unele actiuni sunt considerate greseli pentru ca perceptia este prestata pentru a eticheta lucrurile in “bune sau rele”. Imagineaza-ti persoana care te-a ranit in postura de copil. Intreaba-te cum a fost viata ei? De ce actioneaza in acest fel care te raneste pe tine sau pe ceilalti? Daca gasesti in tine un spatiu cat de mic pentru compasiune, atunci vei putea vedea acea persoana ca fiind ea insasi o victima a circumstantelor. In acest fel, vei face loc pentru pace si reconciliere iar iertarea va lua locul furiei.
5. Renunta la furie. Ce ai de pierdut daca ramai blocat in resentiment? Propria ta liniste. Poti aduce pace si echilibru in sufletul tau, renuntand la furia care face valurile in interiorul tau si sa aduci calmul si echilibrul prin iertare. Nici macar nu este nevoie sa o spui verbal persoanei care te-a ranit, este suficient sa o faci in launtrul tau. Insa daca gasesti puterea si detasarea sa-i spui ’’te iert pentru toata suferinta pe care am trait-o cu tine’’ este si mai bine. Vei putea avea parte de un adevarat miracol: celalalt sa-ti spuna ’’iarta-ma pentru durerea pe care ti-am provocat-o’’. In acest fel amandoi ve-ti avea parte de un nou inceput sau mai bine spus de a merge mai departe inpreuna, trecand peste obstacolul care v-a tinut blocati. A gresi este omeneste, a ierta este divin.

Cum sa pasesti cu dreptul in noul an

Sarbatorile de iarna sunt bogate in semnificatii, iar noaptea dintre ani are ore pline de magie. De la stramosii romani am preluat circa 70 la suta din obiceiurile populare. Am adaugat, de-a lungul vremii, aproximativ 30 la suta superstitii.
Trei, doi, unu si… atentie la semne! In familia ardeleanului Adrian D., de 25 de ani, este important cine trece primul pragul casei in intaia zi a anului.Daca este o femeie, atunci anul va aduce ghinion, iar daca e un barbat, viitoarele 12 luni vor fi pline de noroc si bunastare.
Obiceiuri versus superstitii
Parapsihologul Radu Botez explica refugiul in „legea“ semnelor prin faptul ca, in mod subconstient, avem nevoie sa simtim ca stapanim lucrurile si ca, urmare a fricii ancestrale care il face pe om mai vulnerabil, mediul cel mai propice pentru ca superstitiile sa prinda viata este cel rural.
Rodnicia mediului rural este descrisa si de etnologul Serban Anghelescu, care spune ca „taranul credea in eficacitatea actului ritual, care era un act religios - pentru inceputul fiecarei activitati.
Nimic nu era dezlegat de Dumnezeu sau dezlegat de lumea magica. O parte dintre tarani aveau puterea sa influenteze lumea, prin acte religioase, crestine si precrestine capabile sa produca ploaia“, povesteste el.
In schimb, „oamenii cu o alta educatie, stiintifica sau pseudostiintifica, vad credinta ca pe o superstitie. Noi stam cu bratele incrucisate si lasam in voia climei, in timp ce taranii aveau certitudinea ca ceea ce faceau produce o schimbare importanta in starea vremii“, explica etnologul Anghelescu. El considera ca, prin indepartarea de lumea taraneasca, romanii si-au pierdut credinta ca ar avea vreo putere asupra lumii.
Parapsihologul Radu Botez aminteste de faptul ca Sarbatorile de iarna - perioada de dinaintea Craciunului pana la Boboteaza, sunt presarate de circa 70 la suta obiceiuri populare si ritualuri pagane, mostenite de la romani, si de doar 30 la suta superstitii.
Astfel, in revista de superstitii de pe domeniul .ro, parapsihologul aminteste ca tot de Anul Nou sunt cunoscute vrajile, descantecele, farmecele si ritualurile magice de ghicire a viitorului si urarile pentru anul care incepe. Poate si de aici, superstitia legata de imbracaminte care trebuie sa contina obligatoriu ceva rosu in noaptea dintre ani.
Decalog
1. Potrivit regulilor nescrise ale superstitiilor, activitati precum cusutul, spalatul rufelor, tricotatul, nu sunt indicate intre Craciun si Anul Nou.
2. E bine ca inainte de noaptea dintre ani sa faceti curatenie si in cele mai ascunse locuri.
3. E de rau augur sa intri in noul an fara niciun ban in buzunar. Datoriile, facturile neplatite sau banii dati cu imprumut au acelasi efect.
4. O alta superstitie spune ca in prima zi din an nu trebuie sa aruncati nimic: nici macar gunoiul...
5. Se considera ca e semn rau daca stranuti sau spargi ceva in noaptea de Revelion.
6. Aduce ghinion nu numai intoacerea filei de calendar inainte ca anul sa inceapa, dar si agatarea propriu-zisa a calendarului in cui inainte de miezul noptii.
7. Pentru nimic in lume, nu plangeti in prima zi a anului. Se spune ca orice actiune care ar influenta in mod negativ starea de spirit a unei persoane trebuie evitata pentru ca aduce ghinion.
8. La cumpana dintre ani, este bine sa aveti bani, mai ales noi, in portofel.
9. Se spune ca acel obiect pe care-l tii in mana la miezul noptii sau pe care-l apuci imediat dupa ce bat cele 12 gonguri va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii banii in mana, vei avea satisfactii de ordin financiar, daca iti dai mana cu iubitul vei avea noroc in dragoste, iar daca tii paharul, vei avea un an vesel.
10. Dorinta pusa la miezul noptii are toate sansele sa se indeplineasca!
O zi cu mii de zambete... cel putin o intalnire cu un om special... si minim o imbratisare. Succes si sa auzim de bine!
01.01.2009

Crezul