duminică, 10 aprilie 2011

Cafeaua, beneficii din perspectiva medicala

Cafeaua este o sursa excelenta de antioxidanti, ceea ce duce la prevenirea unora din afectiunile prevalente in zilele moastre. Radicalii liberi sunt cei care contribuie la scaderea imunitatii organismului uman si afecteaza structura intracelulara. Aparitia in organism a radicalilor liberi este determinata de alimentatia dezechilibrata, de factori care apartin stilului de viata, de insuficienta anumitor vitamine sau minerale (vit E, C, seleniu, etc), de substante toxice, de stres. De aceea organismul are nevoie de antioxidanti, acestia au un rol esential in lupta impotriva radicalilor liberi, stopand procesul de oxidare. Organismul uman este vulnerabil in contextul existentei poluarii, a expunerii la radiatii ultraviolete si a compusilor improprii din alimentatie. Intr-o anumita masura, cafeaua poate constitui un adevarat beneficiu pentru imbunatatirea calitatii vietii si in prevenirea aparitiei unor afectiuni. Bineinteles, la consumul de cafea trebuie adaugat si in stil de viata sanatos. Cercetarile au demonstrat ca antioxidantii din cafea scad riscul aparitiei unor forme de cancer, boli cardiovasculare sau cataracta. Mai mult, cafeaua a fost corelata si cu reducerea incidentei unor boli precum diabetul de tip 2 sau boala Parkinson. De asemenea, in sportul de performanta dau energie si imbunatatesc rezistenta, prin stimularea simpatica si cuplarea excitatie contractie musculara. Antioxidantii din cafea reprezinta 30% din componentele solide ale ei. Dintre acestia 5-7% sunt polifenoli, care actioneaza in lupta impotriva imbatranirii pielii. Rezultatele studiilor demonstreaza ca prin consumul zilnic de cafea, se asigura o parte semnifivativa din necesarul de antioxidanti pentru buna functionare a organismului. Desi pana acum legumele si fructele erau recunoscute ca fiind principala sursa de antioxidanti din alimentatie, noile descoperiri indica faptul ca in cafea gasim o cantitate de antioxidanti, cel putin egala cu cea din legume si fructe. Rezultatele stiintifice indica faptul ca un consum moderat de cafea de 2-3 cesti mici de cafea pe zi, nu afecteaza organismul, ci dimpotriva, are beneficii considerabile. (Conferinta mondiala a cafelei, 2004). Chiar daca nu sunt cunoscute toate mecanismele prin care cafeaua actioneaza asupra organismului, rezultatele de pana acum sunt semnificative. Secole intregi cafeaua a constituit un ritual, asociat cu energia si placerea.
Studiile ne-au ajutat sa intelegem cum antioxidantii din componenta cafelei limiteaza celule care contribuie la evolutia bolilor. Intr-o societate dominata de poluare si factori de stres, populatia trebuie sa cunoasca beneficiile fiecarui aliment consumat si ale fiecarei activitati intreprinse, pentru a sti in ce masura contribuie la imbunatatirea stilului de viata.

Duminică plăcută!

Marea Sărbătoare a Paştelui se apropie. Nu uitaţi!

Puteţi face donaţii din care se vor cumpăra alimente şi cadouri pentru copiii bolnavi de la Secţia de Oncologie "Marie Curie" din Bucureşti, şi pentru copiii orfani din cele 4 judeţe, cu ocazia Marii Sărbatori a Paştelui.

CONT : RO61 RZBR 0000 0600 0638 3641 (euro)

RO46 RZBR 0000 0600 0638 3620 ( lei )

Codul swift al bancii: RZBRROBU

Raiffeisen Bank - Agentia Apusului, Bucuresti

Titular cont: Fundatia Sfantul Ierarh Calinic

Multumesc din inima persoanei care a virat 100 de ron in contul fundatiei.

Am vazut extrasul de cont - banii au venit prin Trezoreria Sectorului 6 Bucureşti.

De asemenea mulţumesc doamnei Iliana Bălulescu din Timişoara care a sprjinit fundaţia cu bani şi dulciuri pentru 5 familii nevoiaşe atât anul trecut, cât şi anul acesta, şi prietenei mele @sentimentala pe Netlog, care a sprijinit fundaţia cu haine noi şi cosmetice pentru câteva fete sărmane.

Săptamâna aceasta am primit în cont suma de 30 de lei de la doamna Marioara Toader, cărei îi mulţumesc pentru că din puţinul domniei sale, a dăruit şi copiilor aflaţi în dificultate.

Va doresc tot binele din lume.

Mulţumesc.

Crezul