marți, 20 octombrie 2015

Nucile, izvor de sănătate

Bogate in acizi grasi Omega 3, nucile reprezinta o gustare sanatoasa si satioasa, care aduce beneficii sanatatii creierului, tine stresul si depresiile la distanta si alunga insomnia.
Beneficiile nucilor asupra sanatatii sunt nenumarate, gratie continutului bogat in vitamine si minerale, grasimi bune, proteine, fibre si polifenoli.
Iata ce vitamine si minerale contin nucile si care sunt beneficiile nucilor asupra sanatatii.
Un studiu recent a demonstrat ca in cazul persoanelor care consuma nuci de cel putin 5 ori pe saptamana riscul de a suferi de boli cardiovasculare se reduce cu un procent cuprins intre 25% si 50% fata de persoanele care nu obisnuiesc sa ia o astfel de gustare.
Desi sunt benefice, nucile contin multe calorii (650 cal/100 g). De aceea consumul lor trebuie sa fie limitat la 30 de grame pe zi, pentru a evita ingrasarea. In acelasi timp, insa, aceasta cantitate este suficienta pentru ca organismul sa beneficieze de toate virtutile nutritive pe care le ofera nucile. Consumate impreuna cu fructe proaspete sau cu fructe uscate, nucile reprezinta o sursa bogata de proteine care furnizeaza corpului energia necesara.
Ce vitamine si minerale contin nucile
Beneficiile nucilor asupra organismului sunt asigurate de o concentratie mare de vitamine, precum:
* Vitamina A are un rol important in protectia pielii si a mucoaselor, in asigurarea bunei functionari a sistemelor osos si nervos; de asemenea, imbunatateste vederea, sustine formarea oaselor si creste rezistenta organismului la infectii;
* Vitamina C intareste sistemul imunitar, faciliteaza absorbtia fierului si creste rezistenta organismului la diverse substante toxice din mediu; contribuie la mineralizarea scheletului; faciliteaza vindecarea si cicatrizarea ranilor tegumentare;
*Vitamina B1 (tiamina) este esentiala pentru producerea de energie, functionarea creierului si digestie;
*Vitamina B2 (riboflavina) ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie;
*Vitamina B3 (niacina) ajuta la scaderea valorilor colesterolului, stabilizeaza nivelul de zahar din sange si ajuta la procesarea grasimilor in corp;
*Vitamina E (tocoferol) previne aparitia cancerului, intareste sistemul imunitar, atenueaza senzatia de oboseala, sporeste randamentul psihic, ajuta organismul sa isi revina dupa efort sustinut.
Dintre mineralele prezente in nuci, cea mai mare concentratie o au fosforul, care mentine sanatatea oaselor si a dintilor, regenereaza tesuturile si mentine pH-ul sangelui in limite normale, si potasiul, care sustine activitatea cardiaca si stimuleaza bataile inimii. In concentratii ceva mai mici se gasesc: mangan, magneziu, fier, zinc, cupru si seleniu.
 Beneficiile nucilor
Iata care sunt principalele beneficii ale consumului de nuci asupra sanatatii:
* Reduc riscul cancerului de san – acest efect este atribuit acizilor grasi Omega 3, antioxidantilor si fitosterolilor;
* Reduc riscul de diabet de tip 2 – acesta se diminueaza cu 30% la persoanele care consuma cel putin 30 g nuci pe zi, de 5 ori pe saptamana. Grasimile mono- si polinesaturate amelioreaza sensibilitatea fata de insulina;
* Ajuta la controlul stresului – stresul oxidativ este o urmare a daunelor provocate de excesul de radicali liberi sau de carenta de antioxidanti;
* Reduc riscul de cancer la vezica – incidenta cancerului la vezica este mai scazuta in cazul persoanelor ale caror niveluri de seleniu sunt ridicate;
* Favorizeaza sanatatea cardiaca, gratie continutului de fitosteroli, substante dovedite a avea actiune benefica asupra inimii;
* Reduc nivelul de colesterol;
*Imbunatatesc fertilitatea, gratie prezentei acizilor grasi Omega 3, pe care corpul ii foloseste pentru a produce hormonii eicosanoizi care maresc fluxul de sange catre uter.

Crezul