joi, 5 februarie 2009

Valori si repere in invatamantul romanesc


Copiii invata sa-si iubeasca tara si eroii

Ianuarie, 2009. 150 de ani de la unirea principatelor. 159 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Date si evenimente care ne sunt cunoscute si a caror importanta devine implicita si evidenta. Repere importante si esentiale pentru cultura nationala, dar si pentru fiecare din noi. De aceea, a le vorbi unor copii de varsta frageda despre importanta acestor evenimente se poate dovedi dificil, dar, in acelasi timp, si foarte esential pentru formarea lor ulterioara.
In cinstea acestor date aniversare, Gradinita 2 Darvari a organizat 2 serbari speciale. Serbari ce au fost rezultatul atentiei si interesului copiilor care, invatand despre Eminescu si despre Unirea lui Cuza la gradinita, si-au dorit sa-si manifeste recunostinta si dragostea. Serbarile au fost pregatite cu mult entuziasm, copiii au cautat fotografii ale "Luceafarului" poeziei romanesti, ale casei sale si ale parcului Copou, dar si imagini cu marile personalitati ce au faurit si sustinut unirea principatelor, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu sau Barbu Catargiu. Acesta fiind un mod, interactiv si interesant, de a cauta si de a se informa asupra unor notiuni cu totul noi pentru ei, o modalitate de a invata descoperind, cercetand, incercand sa recompuna atmosfera acelor timpuri apuse.
Pe 15 ianuarie, copiii au recitat poemele "poetului nepereche", cantandu-l pe Eminescu. Luceafarul sau Revedere, Ce te legeni, codrule? sau Somnoroase pasarele, Lacul sau Seara pe deal sunt unele din poeziile ce au fost au fost recitate cu drag in cadrul serbarii dedicate poetului. Totul incepand si incheiandu-se in notele muzicale ale melodiei "Eminescu", interpretate de sotii Doina si Ion Aldea Teodorovici, pe versurile unui alt mare poet, Grigore Vieru.
Cu ocazia lui 24 ianuarie, cu steagul tricolor in piept, purtat cu mandrie, copiii au cantat si au dansat Hora Unirii, au refacut, ca acum 150 de ani, cercul reintregirii nationale. Si au interpretat, entuzismati si bucurosi, cu interes si curiozitate, povestirea lui Mos Ion Roata si a boierului. In timpul serbarii, au fluturat steaguri tricolore pe care ei insisi le-au confectionat cu atentie si daruire.
Sebarile au fost pregatite cu scopul de a-i invata pe copii si de a-i familiariza cu doua momente importante in conturarea Romaniei si a romanilor. 15 ianuarie a fost ocazia de a-l cunoaste pe marele poet, de a afla si invata despre viata si poeziile lui. Iar 24 ianuarie a fost ziua in care copii au aflat ca Romania nu a fost mereu asa cum arata ea astazi, pe harta din perete, ci este ,rezultatul luptelor si dorintelor de unire a multe generatii.
Prof. Anisoara Gheorghe, Gradinita nr 2 Darvari, Ciorogarla, Ilfov

Crezul