marți, 13 ianuarie 2009

Frumosi si sanatosi

In general, in sezonul rece, toata lumea, dar in mod special cei mici, sunt predispusi infectiilor, cu preponderenta a celor de natura respiratorie. De aceea este necesara intarirea sistemului imunitar. Sanatatea in familie este un lucru important, iar copiii stim cu totii ca au tendinta sa imite tot ceea ce vad, mai ales in propria casa. Asa cum spune un vechi proverb romanesc “Copiii sunt oglinda parintilor”, deci parintii trebuie sa fie intotdeauna un model pentru ei.
Pentru intarirea sistemului imunitar, sunt unele lucruri care se cam stiu deja de mai toata lumea.
Mai toti am auzit despre imunitate. Multi se vaccineaza, altii prefera vitaminele, in mod special vitamina C. Acum majoritatea stiu ca imunitatea reprezinta un sistem de aparare si lupta impotriva agentilor patogeni. Dar, oare, chiar asta inseamna imunitate ? Ei bine, sistemul imunitar este mai mult decat atat. Organismul uman este un microunivers intr-un macrounivers. Astfel, el este alcautit din numeroase sisteme care au functia lor definita si totodata interactioneaza intre ele, stimuland/ inhiband/ regland alte sisteme. El are nevoie de un sistem protector pentru toate celelalte. Primeste “informatii” de la celelalte sisteme atunci cand acestea sunt “in pericol” si intra in functiune. Nu functioneaza solitar, depinde de multi factori din organism.
Pentru o sanatate deplina foarte important este sa respectam:
- Orele de odihna
Mai ales daca seara si parintii sunt agitati, copii au tendinta de a ramane alaturi de acestia pana la ore tarzii, iar daca sunt trimisi la culcare isi gasesc activitati in camera. De aceea este bine sa se dea “stingerea” pentru toti membrii familiei. Orele de somn dintre 22:00 si 24:00 sunt deosebit de importante, caci organismul se reface sub influenta unor hormoni care sunt secretati de catre o glanda din creier doar in aceasta perioada. Niciodata somnul de zi nu il va putea compensa pe cel de noapte. In timpul somnului in organism se desfasoara procese de refacere energetica, regenerare nervosa si celulara. La fel se intampla si cu sistemul imunitar. Globulele albe cu rol in captarea si procesarea antigenelor (microbi) declanseaza si ele procese de reparare membranara si reorganizare a sistemelor intracelulare. La fel se intampla si cu sistemele de producere a anticorpilor sau cu celelalte elemente ale sistemului imun.
- Numarul corect de mese pe zi
Cele trei mese principale pe zi nu doar previn obezitatea, dar le ofera micutilor, si nu numai, nutrientii necesari pentru intreaga zi. Copiii au un metabolism alert si un consum energetic mult mai mare decat al adultului si au nevoie atat de fructe, legume, carne, lactate, cat si de dulciuri, acestea din urma doar la finalul mesei. Daca cel mic nu are pofta de mancare, incercati sa ii intensificati efortul fizic si sa ii oferiti vitamina C (din fructe, ceaiuri cu lamiae, etc), insa nu trebuie sa ii fie interzise dulciurile. Este important ca cel mic sa aiba trei mese pe zi si cate o gustare intre mese, altfel ii puteti modifica fiziologia normala a organelor digestive. Stomacul se mareste sau se micsoreaza, aciditatea gastrica se modifica, la fel si tranzitul intestinal. Mai tarziu vor aparea cu siguranta probleme digestive si cele legate de greutatea normala. Iar daca sistemul digestiv sufera disfunctii, va atrage dupa sine si altele la nivel general.
- Vitaminizarea organismului
Sistemul imunitar este strans legat de buna functionare a tuturor celulelor, al caror metabolism de asemenea este dependent de vitamine. Totul functioneaza in organism ca un sistem inchis si interdependent, daca un segment sufera, atrage dupa sine reactia generala a celorlalte.
Bine este sa nu neglijam activitatile fizice. Majoritatea anticorpilor sunt circulanti in sange. In timpul sportului, capilarele din muschi care de obicei stau inchise (deci fluxul sanguin la acest nivel in stare de repaus este foarte mic), se deschid prin ele circuland o mare cantitate de sange. Aceasta cantitate se afla circulanta in restul organismului, iar cand abordam o stare sedentara se stocheaza in muschi, deci in rest exista un deficit circulatoriu. Depozitele de sange din ficat, si din splina in astfel de momente sunt mobilizate prin “stoarcerea” acestor organe, capsula lor se contracta si poate produce chiar dureri violente. Astfel este folosit si sangele stagnant, sistemul circulator functioneaza spre cote maxime, anticorpii circula in toate zonele organismului si totodata se produce oxigenarea corpului. Mai mult, este prevenit riscul coagularii caci sangele a fost mobilizat din depozite si totodata este stimulata refacerea sangelui, a globulelor rosii, etc. Iata cate efecte benefice poate avea sportul.
Si educatia primita acasa primeaza, pentru ca este important ca cei mici sa invete cum sa isi aleaga prietenii dupa criteriul aspectului. Acestia sa fie curati si sa cunoasca normele de igiena. De asemenea trebuie invatati sa se fereasca de oamenii bolnavi. Dar totusi, copii trebiue sa se joace normal, fara sa fie restrictionati, caci si prea multa frica de imbolnavire poate fi daunatoare. Cei mici fiind tinuti sub un clopot de sticla si neinteractionand cu germenii normali si prea putin patogeni, nu vor capata imunitate fata de ei. Deci nu tineti copiii “in eprubeta”, dar invatati-i
sa-si spele mainile fregvent.

Crezul