miercuri, 3 decembrie 2008

La Ciorogarla rromii sunt stimati si respectati

Romanii s-au nascut crestini, si stiu ca oamenii in lume este cel mai bine sa traiasca dincolo de barierele etnice, caci oricum timpul le va rezolva.
Anul trecut, intr-un alt articol publicat, va informam ca in partea de vest a capitalei, la aproximativ 13 km de aceasta, se afla satul Darvari ce apartine comunei Ciorogarla, judetul Ilfov, unde vietuiesc in buna intelegere 1890 de oameni, din care, in procent de 49% sunt de etnie rroma.
Oameni harnici, gospodari, care se ocupa cu gradinaritul prin traditie, si care, inainte de 1989 aveau si locuri de munca stabile in Bucuresti, se confrunta acum, in milenul 3, cu o stare materiala grea. Peste 1000 de locuitori muncesc cu ziua atunci cand gasesc cate ceva pe la particulari, pentru ca apoi, zile intregi sa suporte din plin lipsurile.
Spuneam ca unii sunt asa de saraci., incat traiesc intr-o camera cate 10 - 12 persoane. Casele lor, construite din chirpici, si de cele mai multe ori ridicate fara acte, sunt insalubre.
Fara apa si curent electric, seara petrecandu-si-o la lumina lumanarii, daca au bani si pentru aceasta, se hranesc de cele mai multe ori inconsistent, iar multi dintre acestia fiind deja bolnavi. Copii si adultii sufera de hepatita A /C, ciroza hepatica, tuberculoza, diabet si etilism.
Deznadajduiti de faptul ca nu pot obtine un loc de munca care sa le asigure minimul de subzistenta si cele necesare ca ficele si fii lor sa mearga la scoala, isi duc zilele cu tristete in suflet si cu ochii la Cer, rugandu-se la Dumnezeu si cersind mila Lui.
Din anul 2003, atunci cand Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” si-a inceput activitatea pe raza comunei, la initiativa domnului Constantin Constantin, primvicepresedinte al acesteia, am inceput sa le acordam mici ajutoare acestor semeni ai nostri care locuiesc in asa zisa “lume a treia” a satului Darvari.
Nevoile lor sunt multe.
De fapt, in Europa de est, rromii reprezinta intre 2 si 7 la suta din populatie. Oriunde ar locui, ei sunt cei mai saraci, au sanatatea cea mai precara si conditii de locuit mizerabile. Alcatuiesc grupurile sociale cele mai vulnerabile, fiind prezenti in numar disproportionat de mare in toate categoriile sociale defavorizate : in randul celor lipsiti de mijloace materiale, al somerilor pe termen lung, al lucratorilor necalificati, al celor fara educatie sau educatie sumara, membrii ai unor familii numeroase, oameni fara documente de identitate, fara domiciliu stabil sau chiar fara cetatenia tarii in care traiesc.
Dintre toate grupurile dezavantajate, rromilor ar trebui sa li se acorde cea mai mare atentie. Masurile deprotectie sociala aplicate egal, fara discriminare, ar trebui sa furnizeze raspunsuri proportionale cu dificultatile carora rromii sunt obligati sa le faca fata. In practica, insa, multe din programele de asistenta sociala, de sanatate si locuinte ii exclud pe rromi, lipsindu-i de protectia de care au atata nevoie.
Rromi au dificultati in indeplinirea conditiilor impuse de normele de protectie sociala. Obligati, mai des decat alte grupuri, sa se mute dintr-un loc in altul in cautarea de mijloace de trai, uneori alungati, ei obtin si pastreaza mai greu documentele de identitate. Uneori, autoritatile locale considera asezarile rromilor « temporare » - chiar daca ele exista de zeci de ani – si le refuza inregistrarea domiciliului stabil. Nerecunoasterea domiciliului stabil in localitatile in care ei traiesc de facto blocheaza sau ingreuneaza accesul la ajutoare sociale si asistenta medicala. In unele cazuri, legislatia sociala defineste familia in asa fel incat membrii familiilor celor care nu au mijloace de trai si nu sunt casatoriti civil – adica majoritatea familiilor de rromi – nu au acces la asigurari de sanatate.
Uneori, veniturile acestora sunt supraestimate, ceea ce blocheaza accesul la beneficiile sociale.
Ceea ce nu este permis, nici permisibil si nici legal, este blocarea accesului anumitor categorii de persoane la serviciile puse la dispozitia restului populatiei. Discriminarea directa si indirecta inrautateste conditile de viata ale rromilor situati, deja, intr-o pozitie net defavorizata.
Domnul Constantin Constantin, crestin ortodox practicant, cu frica lui Dunezeu si dragoste de aproape, s-a implicat si a sprijinit cu tot ce i-a stat in putinta infiintarea Asociatiei rromilor, impreuna cu domnul Lixandru Eugen, care este presedintele acesteia, domnul Bacrita Aurel si domnul Duta Nicolae.
In calitate de primvicepresedinte al Fundatiei « Sfantul Ierarh Calinic », domnul Constantin Constantin a acordat ajutor familiilor de rromi constnd in combustibil pentru incalzirea locuintelor, alimente, imbracaminte si incaltaminte, rechizite scolare, iar la sarbatorile traditionale, dulciuri si jucarii.
De asemena a sprijinit in calitate de reprezentant al Fundatiei, programul « Gradinita estivala », destinat copiilor nescolarizati de etnie rroma si derulat in perioada august 2007 la Gradinita cu Program Normal nr.2, sat Darvari, daruind gingasilor beneficiari rechizite scolare si produse de igiena personala (prosoape, sapun, periute si pasta de dinti). Impreuna cu responsabilii si coordonatorii proiectului « Gradinita estivala », in special cu doamna Teodora Miclea, director al Scolii Generale si al Gradinitei nr. 2 din satul Darvari, si doamna Anisoara Gheorghe, educator, a hotarat organizarea unei excursiii la Sinaia pentru micutii absolventi, punand la dispozitie un autocar si asigurand hrana pentru toata ziua.
S-a implicat cu abnegatie in realizarea proiectului « Sprijin pentru strategia nationala de imbunatatire a situatiei rromilor », finantat de Comisia europeana, care a avut linia de buget RO2002/OOO-586.010203.
In domeniul de mica infrasructura, cu ajutorul acestor bani primiti s-a construit un pod peste raul Ciorogarla.
Adresandu-se Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, a solicitat si a obtinut aprobarea pentru efectuarea unor cursuri de calificare la care au fost inscrisi etnici rromi din comuna Ciorogarla, reusind sa ajute 150 de persoane sa primeasca calificare in meseriile practicate in constructii si in activitatile de gradinarit.
Din anul 2004, fiind votat de un numar considerabil al consatenilor lui, domnul Constantin Constantin are functia de viceprimar la Primaria comunei Ciorogarla. Impreuna cu domnul Victor Nicolae, primar al comunei , se straduieste in prezent, si fac demersuri amandoi pentru extinderea retelei de alimentare cu energie electrica, in special pentru o zona din satul Darvari, unde locuiesc foarte multi cetateni rromi. Tot in favoarea si folosul cetatenilor rromi, imediat ce timpul si conditiile meteo o vor permite, au in programul de reabilitare a strazilor comunale balastarea strazii Piersicilor si asfaltarea strazii 1 Mrtie.
In proiectul de imbunatatire al calitatii mediului inconjurator, domnul Constantin Constantin impreuna cu reprezentantii ONG-ului « Terra Ecologica », a inceput derularea programului de plantare a unui numar de 37 de mii de puieti de salcam. Pe strada Dealului din satul Drvari, acolo unde s-a aflat groapa de gunoi, locul a fost curatat si s-a adus pamant adecvat crearii unui spatiu prielnic dezvoltarii acestor copaci atat de incantatori in perioada lor de inflorire. In continuare, anul acesta, se va muncii pentru plantarile puietilor de salcam si pe acostamentul drumului judetean 601.
Toate acestea, si inca multe alte proiecte de viitor in favoarea tututror locuitorilor comunei Ciorogarla, demonstreaza ca aici la noi etniile traiesc in buna armonie, si in mod special, etnicii rromi sunt stimati si respectati.

Niciun comentariu:

Crezul