luni, 2 februarie 2009

Fundaţia “Sfântul Ierarh Calinic” în mijlocul dreptcredincioşilor enoraşi


Sâmbată 17 ianuarie, la Parohia Ortodoxă Înăltarea Domnului din cartierul bucureştean Drumul Taberei, str.Aleea Valea Boteni Nr 7, Sector 6, s-a sărbatorit şi anul acesta Hramul bisericii Sfântul Antonie cel Mare. Parintele Paroh, preot profesor Constantin-Costinel Mişu, prim-vicepreşedinte al fundaţiei Sfântul Ierarh Calinic, împreună cu membrii Consiliului director ai fundatiei, ai celor din Consiliul şi Comitetul parohial a organizat după oficierea slujbei, Sărbatoarea Hramului, unde, pe langă toţi enoriaşii parohiei, au participat şi câteva sute de familii nevoiaşe care au primit pachete cu alimente.
Spre marea noastra surpriză, evenimentul a fost mediatizat de Televiziunea Română, care a transmis la ştiri fragmente din timpul acestui eveniment mult aşteptat de toţi creştinii ortodocşi.
Sfântul Antonie cel Mare (251-356), "părintele monahilor" este praznuit in calendarul ortodox la data de 17 ianuarie.Este poate cel mai popular ascet şi socotit a fi începătorul vieţii călugăreşti. Este considerat de tradiţia monastică drept întemeietor al monahismului, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare. În limba română mai este numit şi Marele Antonie (mai ales în vechea literatură religioasă) sau Antonie Egipteanul; uneori este numit, mai ales în tradiţia catolică, "Sfântul Anton", ceea ce pentru unii a dus la confuzia lui Antonie cel Mare cu Anton de Padova. In limba engleză este numit Anthony the Great, Anthony of Egypt, Anthony of the Desert, sau Anthony the Anchorite iar in limba franceză este numit Antoine le Grand ou Antoine d'Égypte.
Vestitul părinte al monahismului s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc în anul 251, ca fiu al unor ţărani creştini înstăriţi; aici a învăţat să practice credinţa, mergând des la biserică. După moartea părinţilor săi - Antonie avea pe atunci vârsta de 20 de ani -, întrebându-se care este calea lui în viaţă, a auzit în biserică cuvântul Evangheliei, care zice: "De voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde avuţiile tale şi, venind, urmează Mie" (Matei 19, 21). Antonie a primit acest cuvânt ca şi cum îi era adresat lui direct şi, după ce şi-a împărţit averea la săraci şi a dat-o pe sora lui în grija unei comunităţi de fecioare, s-a retras în singurătate. A vieţuit la început într-o colibă la marginea satului natal, sub ascultarea unui alt ascet din regiune, mai vârstnic şi mai experimentat, iar apoi într-un mormânt idolesc părăsit. În anul 312 se instalează in deşertul adânc, pe muntele Kolzim (sau Kolzum / Qolzum, nu departe de malul Mării Roşii, unde se găseşte astăzi mănăstirea care-i poartă numele). Aici trăieşte până la moartea sa (356) împreună cu doi ucenici, nepărăsind locul decât pentru a-şi vizita discipolii sau pentru a face o a doua călătorie la Alexandria, spre a-l susţine pe Sfântul Atanasie, persecutat de partida pro-ariană.
Viaţa lui Antonie a fost scrisă oarecum în grabă, imediat după moartea sfântului, de către Sfântul Atanasie al Alexandriei, acesta folosindu-se mai ales de propriile-i amintiri şi note şi mai puţin cu ajutorul apoftegmelor, scrisorilor sau al altor documente ce proveneau direct de la avva Antonie. Cu toate acestea, Viaţa lui Antonie a devenit unul din textele fundamentale ale literaturii monastice, atât în Orient cât şi în Occident. Singurele scrieri care sunt sigur de mâna lui Antonie sunt scrisorile pe care sfântul le-a scris de-a lungul timpului diferitelor comunităţi monastice aflate pe linia sa duhovnicească, precum cele din Arsinoe (la Fayum - pe care sfântul o vizita destul de des), de la Pispir (70 km sud-est de Cairo, care se afla sub îndrumarea lui Macarie şi Amatas[3]), sau de la Nitria (la sud de Alexandria), aflată sub îndrumarea lui Ammona, prieten al lui Antonie.
Cuvintele de duh sau apoftegmele atribuite lui Antonie cel Mare s-au transmis prin mai multe culegeri de apoftegme sau Paterice.
Mulţumim pe această cale domnului Stefan Alexiu, enoriaşilor care au făcut donaţii şi domnului Doru Mocanu, administrator al SC „ROMPESCARIA INTRNATIONAL”, care a fost sponsor principal al acestiu mare eveniment.

Niciun comentariu:

Crezul