1. Dacă se întâmplă să puneți prea multă sare în oala cu supă, nu
trebuie decât să adăugați în oală un cartof decojit. Cartoful va absorbi
excesul de sare.
2. Pentru îndepărtarea mirosurilor de pe mâni după tăierea cepei sau
usturoiului, frecați-le cu o linguriţă din oţel inoxidabil. Oţelul ar
trebui să absoarbă mirosul.
3. Boabele proaspete de cafea, de asemenea, pot absorbi mirosurile neplacute de pe mâini.
4. Când ouăle fierb, adăugați în apă un vârf de cuţit de sare pentru a nu se sparge coaja.
5. Nu puneţi niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile scăzute le deteriorează gustul.
6. Pentru a curăţa instrumentele de gătit din metal, nu folosiți
detergenți niciodată. Doar curățați-le cu sare și cu un prosop curat,
uscat de hârtie.
7. Pentru a curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe
elementul de încălzire, fierbeți un amestec din jumătate de oțet și
jumătate apă.
8. Când păstrați cutii goale închise ermetic, puneți înăuntru un vârf de cuțit de sare pentru a nu prinde miros greu.
9. Dacă pregătiți un sos și-l ardeți din greșeală, tunați-l într-un alt
vas și continuați fierberea. Adăugați apoi un vârf de linguriță de
zahăr, suficient cât să nu îndulcească sosul. Zahărul îndepărtează
gustul de arsură.
10. Ați ars orezul dintr-un vas? Luați o felie de pâine albă și puneți-o
pe partea cu orezul ars timp de 5-10 minute pentru a îndepărta gustul
de arsură.
11. Înainte de a tăia ardeiul iute, turnați puțin ulei pe mâini, iar astfel pielea nu vă va ustura.
12. Dacă nu sunteţi sigur că ouăle sunt proaspete, puneţi-le într-un vas
cu apă. Ouăle care se vor lăsa pe fundul vasului, sunt proaspete. Dacă
vreun ou se ridică, fie și un pic, atunci acesta nu este foarte proaspăt
și trebuie gătit curând. Dar dacă plutește, deja oul este vechi și mai
bine îl aruncați decât să îl consumați.
13. Pentru a alunga furnicile din bucătarie, descoperiți-le locația și
acoperiți-le ieșirea cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluția
gelatinoasă. Dacă vin pe sub ușă, trageți o linie pe podea cu creta.
Micile insecte nu vor trece de linia de demarcație.
14. Înainte de a pregăti floricelele de porumb pe aragaz, puneți-le
întâi timp de 10 minute în apă. Scurgeți-le de apă și pregătiți-le apoi
ca de obicei. Umiditatea ajută floricele să se ”spargă” mai repede și să
fie mai pufoase.
15. Nu depozitaţi bananele în buchet, așa cum sunt ele de obicei, sau
într-un bol de fructe, alături de alte fructe. Fiecare banană trebuie
pusă într-o locație diferită, deoarece bananele emană un gaz care
determină coacerea rapidă a fructelor de lângă ele. Separându-le, vor
sta proaspete mai mut timp.
16. Pentru a nu înmuguri cartofii, puneți în pungă, alături de ei, și un măr.
17. Dacă vă mai rămâne vin în sticlă, congelați-l în cuburi, în tăviță,
și îl puteți adăuga ușor în supe sau sosuri. Savoarea va fi deosebită.
18. Pentru a curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase,
umpleți-le cu apă şi adăugați două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele
vor curăța fisurile.
19. După ce fierbeți paste sau cartofi, răciți apa şi folosiți-o pentru a
uda plantele de apartament. Apa conține nutrienți pe care plantele le
adoră.
20. Când curăţaţi acvariul, nu aruncați apa, ci folosiți-o tot pentru a
uda plantele din casă. Azotul și fosforul transformă apa din acvariu
într-un fertilizator ideal.
21. Atunci când vreți să dezghețați o bucată de carne de la congelator,
turnați oțet peste ea. Nu doar că va frăgezi carnea, ci și va grăbi
dezghețarea.
22. Substanţa din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este situată în
rădăcina ceapei. Tăiaţi această parte într-o formă conică și
îndepărtați rădăcina.
23. Dacă apreciaţi gustul usturoiului, dar stomacul protestează ori de
câte ori îl folosiţi, încercaţi trucul următor: ungeţi vasul în care
urmeză să serviţi mâncare cu un căţel de usturoi, astfel veţi avea parte
de aromă fără a beneficia şi de arsuri la stomac.
24. Cafeaua se păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe, fie că este măcinată..
25. Bicarbonatul de sodiu nu este un deodorant atât de eficient pentru
frigider pe cât credeți. Cărbunele activ este mult mai potrivit pentru
absorbția mirosurilor din frigider şi congelator.
26. Totuși, bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem de
eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta canalizarea
şi a curăța chiuvetele.
27. Dacă vă crestați la deget în timp ce tăiați legumele, așteptați până
se oprește sângerarea, iar apoi aplicați un strat subțire de ojă. Oja
acționează precum un bandaj.
28. Ca zahărul brun să nu se întărească, puneți în pachet o felie de măr, o bucată de pâine sau un ciob de teracotă.
29. Aveți o aşchie invizibilă și enervantă în piele de la instrumentele
de lemn din bucătărie? Atunci puneți o bucată de bandă adezivă pe zona
respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina ”inamicul”.
30. Dacă vă ardeți, puneți muștar pe zona afectată. Lăsați-l un timp și
va ameliora durerea, dar va preveni și formarea bășicilor.
31. Dacă mai aveți cratițe de aluminiu prin bucătărie și au devenit
mate, fierbeți câteva coji de măr în ele. În afară de faptul că se vor
lumina, vor parfuma și bucătăria.
32. Pentru a păstra prăjiturelele proaspete, bunicuțele recomandă să puneți hârtie creponată pe fundul borcanelor.
33. Dacă sarea se umezește, puneţi câteva boabe de orez în solniță pentru a absorbi excesul de umezeală.
34. Pentru a curăța petele de fructe de pe degete, masați-le cu un
cartof proaspăt, decojit. Oţetul alb, de asemenea, poate face acest
truc.
35. Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalați într-un prosop
curat, de hârtie și apoi o puneți în frigider într-o pungă sigilată.
36. Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneți o țelină proaspătă, curățată,
în pungă și închideți-o la gură. Aceasta îi redă pâinii gustul proaspăt
și textura moale.
37. Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E
nepreţuită atunci când vă tăiați sau vă ardeți la mână. Dacă rupeți doar
o frunză, ”gelul” din interior va repara ”prejudiciul”.
38. Atunci când pregătiți supe sau sosuri care au ieșit prea grase,
adăugați un cub de gheață. Gheața va atrage grăsimea pe care o puteți
apoi lua cu o lingură.
39. Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost
gătit anterior în acesta, adăugați în ulei un sfert dintr-o bucată de
ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas.
40. Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-ați putea
termina, atunci adăugați un vârf de cuțit de sare atunci când deschideți
prima dată cutia. Laptele se va menține proaspăt mai mult timp.
41. Apa care a fost fiartă și care este lăsată să se răcească, va
îngheța mai repede decât apa de la robinet. Este bine de știut acest
lucru când aveți o petrecere și aveți nevoie urgentă de gheață.
42. Scoateţi petele de ceai sau de cafea din ceștile de porțelan cu o
pastă formată din bicarbonat de sodiu, suc de lămâie și cremă de
tartru. Frecaţi petele cu acest amestec și vor dispărea imediat.
43. Dacă două pahare de sticlă s-au lipit după o depozitare îndelungată,
nu este imposibil să le dezlipiți. Puneți paharul din exterior în apă
caldă, iar în cel interior puneți un cub de gheață. Efectul? Sticla rece
se contractă, iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca
paharele să fie separate cu ușurință.
44. Pentru scoaterea așchiilor de sub unghii, țineți degetul afectat într-un bol de lapte în care ați pus și o bucată de pâine.
45. Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se închidă ușor, frecați șinele cu o lumânare.
46. Un tampon de vată îmbibat în oțet alb și aplicat pe o vânătaie
proaspătă, va reduce ”întunecimea” vânătăii şi o va face să dispară mai
repede.
47. Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi partea tăiată cu puţin unt.
48. Orezul rămâne întreg şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămâie.
49. Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi topi
ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă aşa cum
se procedează de obicei.
50. Supa nu va da în foc dacă veți unge pe interior marginea vasului cu puţin unt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu