marți, 5 aprilie 2016

Cea mai veche civilizație din lume

Cultura Cucuteni

     Cultura Cucuteni a aparut si s-a format in spatiul tarii noastre in urma cu cateva mii de ani. Ne-a lasat mostenire cea mai frumoasa ceramica pictata din Europa, in acea perioada.  Misterul, inca nedezlegat, este legat de disparitia subita a  populatiei, fara a lasa nici o urma.
     Cultura Cucuteni denumita astfel acum mai bine de un secol, dupa localitatea omonima din apropiere de Iasi unde au fost facute primele descoperiri de ceramica pictata, este una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa. Studiile ulterioare si datarile fragmentelor de vase au stabilit adevaruri uluitoare: Cultura Cucuteni este mai veche decat civilizatia sumeriana si micile vase de lut,pictate cu motive unice in Europa, au fost realizate inaintea piramidelor egiptene!
     Aceasta cultura s-a extins pe perioada a 2000 de ani (intre 4600/4500 – 2750 i.Hr.) pe o suprafata de 350.000 de km², ce cuprinde teritorii care astazi se gasesc in Romania, Republica Moldova si Ucraina. Denumirea oficiala, recunoscuta pe toate meridianele, este Cucuteni-Tripolie (Trypillia,localitatea din apropere de Kiev, capitala Ucrainei de azi).
     Se presupune ca populatia are origini anatoliene. Un grup mare, prepoderent masculin, a trecut Bosforul si a migrat din estul si centrul Turciei de astazi catre podisurile si campiile dintre Carpati si Nipru, ocupand un spatiu imens.

Vas cultura Cucuteni

     Din analizele genetice ale putinelor fragmente de schelet descoperite in siturile arheologice, cucutenienii aveau o talie medie (pana la 1,65 m) si trasaturi armeonide (tenul mai inchis la  culoare si ochii ” codati “). Au adus cu ei animale mari, in special bovide,   dar si oi si capre .  Nu aveau cai   (si nici pisici), asa ca viteza lor de deplasare era cea a vacilor (maxim 2km/ora).
     Unul din misterele inca neelucidate al acestei culturi este omogenitatea motivelor picturale de pe vase, in conditiile in care suprafata pe care s-au facut descoperiri este una uriasa, iar   populatia era foarte redusa numeric    (densitatea  asezarilor si a populatiei  era foarte mica).  Inca nu    s-a formulat o ipoteza legata de felul in care s-a pastrat  si s-a transmis, atat de omogen, aceasta preocupare a confectionarii de vase de lut, pe un teritoriu atat de vast. Din acest punct de vedere, se poate afirma fara niciun dubiu ca civilizatia cucuteniana s-a raspandit cu o viteza mai mare decat crestinismul!


Cultura Cucuteni, cea mai veche civilizatie din lume

     Misterul, insa, abia acum incepe
     Aceasta populatie a venit, a intemeiat asezari permanente (de 15-20 de case, uneori ajungand la 30.000 de case-adevarate protoorase) si a disparut fara urma. Nu se stie pe unde a trecut Dunarea, Prutul si Nistru, pentru ca nu exista niciun semn, pe niciunul dintre maluri!?

Cultura Cucuteni -mistere inca nedezvaluite

     Nu s-au gasit necropole. Nu se stie ce faceau cu mortii (majoritatea civilizatiilor lumii se cunosc dupa necropole). De la ei nu avem decat ceramica pictata, deosebit de frumoasa. Toate descoperirile se opresc in jurul anului 3000 i.Hr. Analogiile cu Biblia ar putea lega disparitia civilizatiei Cucuteni de Potop …Foarte probabil. Oricum cercetarile continua si, in mod sigur, se vor gasi noi dovezi ale inceputurilor civilizatiei in zona tarii noastre.

Niciun comentariu:

Crezul