sâmbătă, 6 decembrie 2008

Episcopia Ortodoxa a Italiei


“Har şi pace de la Dumnezeu cel în Treime lăudat,
iar de la Noi, Arhierească binecuvântare
şi frăţească întru Hristos îmbrăţişare!”
Preasfinţia Sa Siluan Marsilianul

Importanţa prezenţei ortodoxe române în Italia şi nevoile pastoral-misionare ale acestor comunităţi au făcut să fie din ce în ce mai evidentă nevoia organizării unei episcopii ortodoxe române care să susţină şi să dezvolte slujirea bisericească, în frăţietate cu celelalte eparhii ortodoxe din Italia şi în relaţii de colaborare şi respect cu celelalte biserici şi culte, precum şi cu autorităţile statutului.
Conform articolului 7 din Statutul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Adunarea Mitropolitană a adoptat în unanimitate, la data de 31 mai 2007, propunerea de înfiinţare a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care a fost prezentata Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Luând în considerare toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 20 iunie 2007, prin hotărârea 2705 / 2007, a aprobat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, parte integrantă din Biserica Ortodoxă Română.
Ca oştenitor al lui Hristos în slujirea de Mitropolit, Înaltpreasfinţitul Iosif. Arhiepiscop si Mitropolit, călăuzit fiind de îndatorirea canonică de a nu lăsa Episcopia Ortodoxă Română a Italiei lipsită de cârmuitor, pe temeiul articolelor 8 şi 132 din Statutul de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, în conformitate cu articolele 30-38 din Statutul Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale, a convocat Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în data de 19 februarie 2008 la Paris, care a desemnat drept candidat pentru alegerea celui dintâi ierarh eparhiot al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pe Preasfinţia Sa Siluan Marsilianul, episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Născut în Gura-Rîului (judeţul Sibiu), la 5 martie 1970, (nume civil: Ciprian ŞPAN), fiind al patrulea din cei şase copii ai familiei preotului Gheorghe Şpan şi al preotesei Emilia, de tânăr a simţit chemarea pentru slujirea Bisericii şi pentru studiul teologiei. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi cursurile de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă « Saint Serge » din Paris. În anul 2000 a fost închinoviat, cu Inaltă binecuvântare , în obştea Mănăstirii Lăzeşti (Arhiepiscopia Alba-Iuliei). Tot în acest an a fost chemat la slujirea de consilier al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. La 2 iulie 2001, a fost ales de către Sfântul Sinod, în funcţia de episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, primind hirotonirea întru arhiereu la 21 octombrie 2001 în biserica parohiei “Sfântul Iosif” de la Bordeaux. După ce o vreme a fost însărcinat cu slujirea comunităţilor româneşti din sudul Franţei, Spania şi Portugalia şi cu coordonarea vieţii monahale din Mitropolie, în august 2004 a fost chemat să sprijine slujirea pastoral-misionară din Italia.
Viaţa de monah, pregătirea teologică şi râvna pentru misiunea Bisericii au constituit raţiunea alegerii Preasfinţitului Siluan ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Întronizarea PS Episcop Siluan - 8 mai 2008.
Preasfinţia Sa este îndatorat să păstreze neştirbită credinţa Bisericii Ortodoxe a lui Hristos, să dea dovadă de jertfelnicie în lucrarea pastoral-misionară şi în opera filantropică, să se îngrijească de înfiinţarea de noi parohii şi aşezăminte monahale, să manifeste o atenţie deosebită faţă de pastoraţia copiilor şi a tinerilor, a familiilor, a celor bătrâni şi a celor bolnavi, precum şi a celor pribegi şi lipsiţi.
În luna noiembrie a anului curent, Preasfinţia Sa Siluan Marsilianul, a venit alaturi de Fundaţia “Sfantul Ierarh Calinic”, şi impreuna cu presedintele fondator Eugenia Enescu, s-a implicat cu multă caldură sufletească în sprijinul copilului Matei Vasile în varsta de numai 8 ani, care suferă de leucemie acută limfoblastică, internat pentru a doua cură de citostatice.
În folosul acestui micut, s-au cumparat direct din fabrică de la Milano, 60 de flacoane de Dexamethasone, comprimate de 0,5 mg., medicament care nu se gaseste in Romania.
Eugenia Enescu

FITI BUNI SI MILOSTIVI, CA SA FIE BINEPRIMITA JERTFA VOASTRA ADUSA ACUM, IN POSTUL NASTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS!

Apel umanitar:
Fiti alaturi de Matei Vasile, acest copil minunat care are nevoie, acum la greu, de ajutorul tuturor oamenilor cu suflet bun si nobil, pentru a se vindeca. Acum ca niciodata are nevoie de o mana intinsa. Intra in tratament intensiv.
Donati acum, in prag de sarbatoare perntru el, si pentru cei 30 de copii din sectia de oncologie, o suma de bani, contribuind astfel prin bunavointa dvs. la programul “Cadouri de la Mos Craciun sub bradul din spital”
Fundatia Sfantul Ierarh Calinic, cont: RO46 RZBR 0000 0600 0638 3620
Raiffeisen BANK – Agentia Apusului

Au raspuns cu promptitudine: domnul Nicolae Botoghina, administrator al SC “Nibo” SRL, domnul Narcis Bogdan, administrator al SC “RomSad Prod Com” SRL, doamna Cristina Toader, administrator al clinicii de stomatologie “NeoClinique”, domnul Stefan Alexiu, doamna si domnul Lidia si Traian Hojda, administratori ai SC “Mecotrans” SRL, carora le multumim in numele micutului Matei Vasile.

Niciun comentariu:

Crezul