marți, 2 decembrie 2008

Acum, in mileniul 3


Din Declaratia universala a drepturilor omului :
Art.1 Toate persoanele umane se nasc
libere si egale in demnitate si in drepturi.
Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta
si trebuie sa se comporte unele fata de
celelalte in spiritul fraternitatii.

Satul Darvari apartine comunei Ciorogarla, judetul Ilfov. Aici vietuiesc in buna intelegere 1890 de oameni, din care, in procent de 49% sunt de etnie rroma.
Oameni harnici, gospodari, care se ocupa cu gradinaritul prin traditie, si care, inainte de 1989 aveau si locuri de munca stabile in Bucuresti, se confrunta acum, in milenul 3, cu o stare materiala grea. Peste 1000 de locuitori muncesc cu ziua atunci cand gasesc cate ceva pe la particulari, pentru ca apoi, zile intregi sa suporte din plin lipsurile.
Unii sunt asa de saraci., traiesc intr-o camera cate 10 - 12 persoane. Construite din chirpici, de cele mai multe ori fara acte, aceste locuinte sunt insalubre.
Fara apa si curent electric, seara petrecandu-si-o la lumina lumanarii, daca au bani si pentru aceasta, hranindu-se inconsistent, acesti oameni sunt deja bolnavi. Copii si adulti sufera de hepatita A /C, ciroza hepatica, tuberculoza, diabet si etilism.
Deznadajduiti de faptul ca nu pot obtine un loc de munca care sa le asigure minimul de subzistenta si cele necesare ca ficele si fii lor sa mearga la scoala, isi duc zilele cu tristeta in suflet si cu ochii la Cer, rugandu-se la Dumnezeu si cersind mila Lui.
Din anul 2003, cand Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic” si-a inceput activitatea pe raza comunei, la initiativa domnului Constantin Constantin, primvicepresedinte al acesteia, s-au acordat ajutoare, sub forma de cadou la inceput iar apoi din ce in ce mai substantiale, celor care locuiesc in asa zisa “lume a treia” a satului Darvari
In anul 2006, s-a incheiat parteneriat cu Scoala generala si Gradinita nr.2 Darvari pentru stoparea riscului de abandon scolar.
Parteneriatul s-a dorit a fi constituit ca urmare a problemelor cu care se confrunta comunitatea de pe raza satului Darvari. Lipsa mijloacelor materiale si financiare ale unor familii conduc sigur la riscul de abandon scolar , acesta constituind un semnal de alarma pentru comunitatea in mijlocul careia traiesc acesti copii si pentru intraga societate.
In cadrul Consiliului de conducere al fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic” s-a analizat si s-a hotarat ca amanarea si neimplicarea in rezolvarea acestor probleme va atrage dupa sine implicatii negative atat la nivel microsocial cat si la nivel macrosocial . Acesti copii necesita o pregatire educationala in conformitate cu cerintele societatii moderne, ducand in cele din urma la integrarea lor in comunitatea scolara. Abandonul scolar este favorizat de conditii materiale precare , promiscuitate si consumul de alcool al unor parinti sau al unui anturaj viciat .
Din nefericire, pe raza teritoriala a comunei nu a existat si nu exista un alt program educational coerent al vreunui alt ONG sau al administratiei locale care sa vina in intampinarea nevoilor copiilor si ale familiilor acetora.
De curand aici, la Darvari, conducerea Scolii generale nr.2, a inceput pregatirea pentru noul an scolar.
Dupa atat libertate in perioada de tranzitie a Romaniei de dupa ’89 se impune ca de anul acesta elevii sa poarte uniforme scolare.
Pana acum, copii aveau cu ce se duce la scoala. Hainutele, chiar daca erau uzate, erau curate pe trupurile lor firave. Acum… ce se vor face?
O suta de familii nu au bani sa plateasca uniformele pentru copii lor. Ce vor face acesti copii? Nu vor avea nici rechizite scolare. Vor fi nevoiti sa paraseasca sistemul de invatamant? Cati analfabeti vom avea?
Doamna Teodora Miclea, Director al Scolii Generale nr.2, Darvari, este un OM care si-a dedicat viata copiilor, si lupta din toate puterile pentru ridicarea nivelului calitatii vietii acestor fiinte fragile si delicate. Din cererea domnei sale catre fundatie, se remarca costul de 130 ron/uniforma. In total ar fi nevoie de 13.000 ron. Mult, nu?
Fundatia a facut apel si la cateva societati comerciale puternice, dar…
Societatii Comerciale “ VEKA ROMANIA” S.R.L. nu i s-a alatura decat “ ROMTEHNICA” S.A.
Oamenii de suflet de la aceste doua unitati ne-au ajutat de fiecare data ori de cate ori am apelat prin cereri de sponsorizare.
Costurile s-au acoperit doar numai pe jumatate, si numai pentru aproximativ 54 de copii.
De data aceasta prin bunavointa conducerii ziarului “ Semnal de Ilfov si Giurgiu ”, facem apel catre toti oamenii de bine, si rugam atat persone fizice cat si juridice din alte localitati, sa sprijine financiar acesti copii cu cat se poate, prin transfer bancar in contul Fundatiei “Sfantul Ierarh Calinic” sau direct, contactand pe: Eugenia Enescu , tel. 0726/488.768, Presedinte Unic Fondator; Constantin Constantin , tel. 0741/018.556 Primvicepresedinte.
In conformitate cu legislatia romana in viguare, pentru orice suma emitem documentele aferente ( chitanta sau contract de sponsorizare ).
Daca doriti sa va implicati, virati in contul:
RO46 RZBR 0000 0600 0638 3620, Raiffeisen BANK –Agentia Apusului.
Titular Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic".

Niciun comentariu:

Crezul