marți, 2 decembrie 2008

Vai de noi romanii!

Evenimentele din ’89 au adus la conducerea Romaniei oameni incompetenti, dornici doar de inavutire.
Asta explica exact de ce oamenii de rand ai tarii au ajuns in pragul disperarii.
Acum, colac peste pupaza si criza mondiala. Si nu orice criza.
Agentia de evaluare Fitch a atras inca o data atentia, prin coborarea ratingurilor de tara, asupra contextului ingrijorator al crizei financiare, dublat in cazul Romaniei de alegerile parlamentare."Analiza a evaluat expunerea la riscurile din aceste state, survenite in urma perspectivelor Fitch potrivit carora 2009 va fi cel mai nefavorabil an pentru cele mai mari economii mondiale, de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent. Analiza a fost influentata de opinia analistilor de la Fitch asupra calitatii si coerentei politicii replicate de catre autoritatile romane", a spus de curand Andrew Colquhoun director, Emerging Europe Sovereigns in cadrul Fitch Ratings.
Ce o sa ne facem? In tara e prapad.
Tot mai multi romani sunt hotarati sa faca numeroase compromisuri in speranta unui trai mai bun. Cu atat mai bine ar fi pentru ei daca nu ar trebui sa depuna prea mult efort pentru a castiga cativa bani. Nu vorbim aici despre prostitutie sau de vanzarea unor organe umane, ci mai degraba de faptul ca unele familii sunt dispuse sa-si trimita propriii copii la munca in strainatate, ba chiar sa ii lase in grija unor necunoscuti
Pentru a afla realitatea, reporterii de la Gardianul au fost pentru o zi reprezentantii unei firme romano-italiene care recruteaza copii pentru a-i duce sa munceasca la o livada din Italia. Conditiile erau ca acesti copii sa aiba varsta cuprinsa intre 10 si 16 ani, sa fie insotiti de parinti doar pentru a trece granita, iar perioada de munca sa fie de trei luni si in tot acest timp micutii sa fie sub ingrijirea angajatilor de la ferma. Pentru o luna de sclavie, copiii primeau 700 de euro. Nu mica a fost mirarea lor sa constate ca promisiunile oferite au fost inghitite pe nemestecate de unii parinti.
In judetul Dolj, familiile sarace se arata dispuse si chiar bucuroase sa-si trimita copiii sa munceasca la negru in Italia. Cu o situatie materiala precara, ei sunt dispusi sa-si lase copiii sa plece in alta tara in grija unor necunoscuti.
Reporterii de la Gardianul au vizitat mai multe familii sarace din Dolj cu oferta de a le lua copiii la munca in Italia si rezultatul a fost socant. Parintii au fost dispusi sa-si lase copiii in grija unor necunoscuti pentru a munci la o ferma in schimbul sumei de 700 euro pe luna.
Din prima discutie cu o familie cu patru copiii rezulta ca acestia sunt dispusi sa-si trimita doua fete, in varsta de 9 si 10 ani la munca la o ferma pentru trei luni. Parintii nu au cerut nici macar adresa firmei si s-au aratat dispusi sa accepte tot ce li s-a spus atata vreme cat sunt platiti. Tatal a declarat: „Avem mare nevoie de bani, ca suntem ingropati in datorii. Daca merg fetele la munca, poate iesim si noi din saracie. Nu vedeti in ce conditii traim? Suntem ratati aici”. Nici unul dintre parinti nu a intrebat de ce vrem doar copii, sau cine va raspunde daca fetele vor pati ceva. Ne-au crezut pe cuvânt si nici macar nu ne-au cerut adresa firmei.
Intr-un cartier de rromi din cartierul Drumul Apelor de la periferia Craiovei, parintii cer mai multe detalii despre unde urmeaza sa lucreze copiii lor si unii isi pun chiar intrebarea de ce nu pot merge ei la munca si de ce e nevoie de copii. Rromii vor ca un adult din familie sa ii insoteasca pe copii pe toata perioada sederii in Italia.
In timp ce familia de români si-a dat copiii pe mâna unor necunoscuti fara sa stea prea mult pe gânduri, familiile de rromi au fost mult mai atente la detalii si au cerut cât mai multe informatii despre locul in care ar fi trebuit sa mearga puradeii lor.
„In ce oras merg copiii? Se face vreun contract, vreun act ca nu se poate intâmpla ceva acolo? Dar cine raspunde daca, Doamne fereste, copilul meu cade din pom si pateste ceva?”, se arata curiosi oamenii, care in cele din urma vor sa afle de ce nu pot sa mearga ei la munca in locul copiilor.
Unul dintre cei prezenti a declarat: „Am doi copii, unul de 10 ani si altul de 12 ani, si as vrea sa ii trimit la munca”. I-a invitat pe reporteri sa discute si cu sotia lui care este de acord sa isi lase copiii la munca, dar cu conditia daca s-ar putea sa-i insoteasca ea pe toata perioada lor de munca. Asa ar fi perfect. Si ca sa fie sigura de acceptarea propunerii, a promis ca va face rost de mai multi copii.Ea le-a declarat reporterilor: „Asa isi vor da si astia copiii daca vor sti ca merge cineva de-al lor cu ei. Va promit ca pâna mâine strâng vreo 30 de copii. Cine nu vrea sa faca bani?”
Concluzie: Indiferent ca isi doresc sau nu sa-si insoteasca odraslele, oamenii au acceptat cu usurinta sa isi trimita propriii copii la munca pe meleaguri straine cu riscul ca nu o sa-i mai vada niciodata. Si asta in schimbul unor hârtii colorate, care se pare ca au puterea sa stearga orice urma de constiinta sau sensibilitate.

Niciun comentariu:

Crezul